Cava fet al Maresme

El cava, un dels elements més importants dels àpats d'aquestes dates, ha superat els entrebancs dels últims anys i registra millors xifres any rere any

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 03 Desembre 2018 08:27

Instagram Tot a taula 2018 - cava

A l'Estat espanyol hi ha més de 159 municipis i prop de 170 hectàrees dedicades al cava. Una producció global de més de 252 milions d'ampolles que suposa un increment de vendes del 4'7% i que representa la xifra més alta des del 2010. Ara que s'acosta Nadal l'emblemàtic sector fa balanç i veu molt positivament l'augment de vendes a escala nacional, però també en les exportacions.

De vins escumosos se'n poden trobar de tota mena, però el cava és el clàssic en les celebracions. La major part s'elabora a l'Alt Penedès, tot i que també se'n fa al Baix Penedès, Alt Camp, Alt Empordà, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Conca de Barberà, Garraf, Maresme, La Selva i Tarragonès. Aquestes comarques catalanes són les encarregades de fer el 95% el cava que es comercialitza a l'Estat espanyol.

Sector molt potent al país

A Catalunya es tracta d'un sector especialment potent. I és que la seva tradició fa que el sector pugui presumir de ser de km 0 (en la seva majoria) i que hi hagi diverses denominacions d'origen.
Ara bé, aquest 2018 hi ha hagut canvis, i algunes marques tan arrelades al territori i a l'imaginari popular català com ara Codorniu o Freixenet han estat comprades per fons d'inversió estrangers.
Parlem de dues companyies que representen el 50% del sector del cava i que el 2017 van facturar 1.149 milions d'euros. Ara bé, cal matisar que, des de l'any passat, un 50,7% de la propietat de Freixenet es troba en mans del grup alemany Henkell, i un 68% de Codorniu és propietat del fons d'inversió nord-americà Carlyle. Juvé & Camps, la tercera en vendes, està en mans d'un conglomerat holandès. Així, Freixenet, Codorniu i Juvé & Camps, els tres líders del sector, es troben en mans d'empreses estrangeres.

Instagram Tot a taula 2018 - cava

Cada cop menys de casa

Els moviments empresarials han afectat també el cava produït a la comarca. El grup Gleva Cellars, de Ramón Raventós Basagoiti, s'ha fusionat recentment amb Codorniu, fet que implica la fusió amb Codorniu dels cellers de Parxet, Mont-Ferrant, Titiana, Tionio, Basagoiti, Portal del Montsant i Raventós d'Alella.
Els que segueixen conservant la tradició familiar són les Caves Signat i Alta Alella.