La targeta moneder: el nou programa d’ajut social de l’Ajuntament de Vilassar de Mar

Aquest nou model d'ajuts alimentaris, dirigit a les persones més vulnerables del municipi, es va posar en marxa al juliol

  • Redacció // Foto: Aj. Vilassar de Mar
  • Dijous, 10 Octubre 2019 12:48

Maresme 2017/2019, targeta moneder VISA

L'Ajuntament de Vilassar de Mar ha presentat un nou sistema d’ajut social per comprar aliments destinat a les persones més vulnerables de la població. Es tracta de la nova targeta moneder, una targeta de prepagament amb un valor monetari definit per Serveis Socials, la qual substitueix l’entrega d’aliments que es feia a través de Càritas.

D'aquesta manera es pretén evitar l’estigmatització i potenciar la normalització de les persones beneficiàries d’aquest tipus d’ajuts. Com explica Núria Arasa, regidora de Serveis Socials del municipi, “amb aquest nou model es passa d’un sistema assistencialista a un model proactiu que prioritza la dignitat de la persona i també la corresponsabilitat a la seva problemàtica”.

La utilització de la targeta moneder estableix un seguit de condicions d’ús, com que els productes d’alimentació han de ser aliments bàsics, que en cap cas es podran treure diners en efectiu i que Serveis Socials farà un seguiment de la despesa realitzada per comprovar que se'n fa un bon ús.

A més, les persones que demanin ser beneficiàries d'aquest ajut hauran de complir abans uns requisits que valoraran els Serveis Socials, d'acord amb el reglament municipal de prestacions socials de caràcter econòmic de l'Ajuntament de Vilassar de Mar (BOP, 15/05/2017).

La targeta moneder preveu una ajuda d'entre 30 i 100 euros destinats a productes bàsics d'alimentació

La quantitat que percep cada família varia en funció de les seves característiques econòmiques, però oscil·la entre els 30 i els 100 euros al mes.

Fruit d'un llarg treball

La targeta moneder veu la llum després d'un treball de gairebé dos anys, i el programa ha estat possible gràcies a un conveni entre l’Ajuntament, la Diputació de Barcelona i CaixaBank.
Aquest 2019, l’Ajuntament i Càritas han destinat més de 80.000 euros a la partida d’ajuts alimentaris i calculen que a finals d'any s’hauran beneficiat de la targeta prop de 200 persones.