Mataró, al bell mig de la zona més afectada per la plaga del tomicus

L'escarabat ataca l'arbre formant unes galeries "amb unes formes molt concretes"

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 19 Setembre 2016 10:18

Pins Maresme

Els tècnics de la Generalitat situen la zona més afectada per la plaga de l'escarabat 'tomicus' a les pinedes ubicades entre Cabrils i Calella de la Costa al Maresme. La zona de Mataró i rodalies, doncs, és la més castigada per la plaga d'aquest escarabat, que està causant veritables estralls en els boscos de pins de la comarca.

La comissió tècnica formada per propietaris i administracions està localitzant ara les àrees concretes on hi ha la plaga per fer-hi front i "contenir-la". Els tècnics han explicat que hi ha hagut molta confusió entre la plaga del 'tomicus' i altres afectacions dels pins com "la processionària, el fong o el propi canvi de color dels arbres". La clau per saber si es tracta de 'tomicus' demana retirar l'escorça dels arbres i observar si hi ha unes galeries "amb unes formes molt concretes". Si hi ha afectació, s'ha d'eliminar l'arbre.

Eloi Beulas, cap de secció de Boscos i Recursos Forestal, ha explicat que la zona calenta del 'tomicus' està entre Cabrils i Calella, amb alguns punts afectats al Vallès Oriental. Ha indicat que en un primer moment es creia que hi havia "grans masses afectades", a causa de la confusió generada sobretot pel fong, que és el que realment està afectant les pinedes d'Alella o Teià.

En qualsevol cas, la feina ara exigeix identificar exactament les àrees afectades pel 'tomicus' i contenir-ne l'expansió. L'escarabat afecta les zones més litorals, també les zones urbanitzades. Per això, un dels aspectes que s'ha treballat en la sessió és com identificar l'afectació. L'eradicació de la plaga "està a expenses de la climatologia". "Si vénen anys amb poques pluges, ho tindrem mes complicat", ha dit Torrell.

Ajudes de 100.000 euros

La Generalitat ha anunciat, aquesta setmana, ajudes de 100.000 euros per combatre la plaga en zones forestals. Beulas ha explicat que les ajudes anunciades per la Generalitat per combatre la plaga aniran destinades a les zones forestals. Segons ha explicat, en altres tipus de plagues la pròpia fusta que s'extreia dels arbres sufragava la despesa de l'actuació. En aquest cas no és així, perquè l'escarabat provoca "petites taques" però molt disperses" que impossibilita la venda.