Santi Vila es compromet amb la Casa Puig i Cadafalch

El Conseller visita les obres d’urgència a l’immoble d’Argentona i assegura suport futur per convertir-lo en un equipament

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 29 Març 2016 09:42

La Casa Puig i Cadafalch, en obres

Argentona afronta amb optimisme el procés de rehabilitació de la Casa Puig i Cadafalch, que es convertirà amb un equipament públic després d'anys d'incertesa sobre el seu futur. Els treballs es van iniciar el passat mes de febrer i està previst que a l'estiu s'acabi la primera fase de les obres, la que servirà per refermar estructuralment l'edifici. L'objectiu de l'Ajuntament és que la fi de la primera fase i l'inici de la segona s'encavalquin i el projecte no s'aturi. El conseller de Cultura, Santi Vila, que dijous va visitar l'espai, s'hi ha compromès pressupostàriament per fer possible la continuïtat de les obres. Vila assegura que l'edifici serà "imprescindible" per entendre l'univers de Josep Puig i Cadafalch.
 
La Casa Puig i Cadafalch d'Argentona inicia així el final d'un llarg periple, en el que ha estat en risc la seva conservació. El deteriorament de la casa pel pas del temps, la deixadesa dels hereus de l'arquitecte per conservar-la i les discussions amb l'Ajuntament o els danys sobrevinguts provocats per fenòmens meteorològics havien posat en perill l'edifici. Finalment, però, l'Ajuntament d'Argentona va adquirir l'immoble l'any 2012 a canvi de prop de mig milió d'euros. Un cop fetes les primeres actuacions d'emergència per evitar que la situació de l'edifici anés a pitjor, finalment aquest 2016 han començat els treballs de rehabilitació, dividits en diverses fases i amb un cost global que voreja el milió i mig d'euros.

Santi Vila, de visita a Argentona

De visita obligatòria

Segons el conseller de Cultura, Santi Vila, quan estigui acabada serà un edifici "de visita obligatòria" per entendre l'obra de l'arquitecte, del qual l'any 2017 es commemora el 150è aniversari del seu naixement. "És important reivindicar-lo també des de la seva geografia vital", adverteix Vila. Puig i Cadafalch va passar els seus estius en aquesta casa d'Argentona, que es convertirà en el futur en un edifici públic. Els usos, però, encara no s'han concretat. "Entre tots ens hem de conjurar perquè la segona fase d'obres tingui continuïtat. Ajudarem des del punt de vista financer i també pensant què s'hi haurà de fer", ha explicat Vila durant una visita a les obres.

L'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo, ha aplaudit el compromís del Govern amb aquest projecte, que espera que converteixi l'immoble amb "un dels pivots de l'interès cultural i turístic d'Argentona". Actualment s'està fiançant la coberta, donat el mal estat de conservació que presentava i a partir de l'estiu podria començar una rehabilitació més a fons.