Milers d'independentistes ofeguen la concentració falangista

La concentració no va més enllà dels enfrontaments verbals

Uns 5.000 independentistes de totes les edats i procedències van ofegar la concentració de la Falange per rebutjar la consulta independentista celebrada a Arenys de Munt. Un nodrit cordó policial va blindar  la plaça de Catalunya on es van concentrar un centenar de falangistes cridant consignes a favor de la unitat de l'estat espanyol i visques a “Catalunya espanyola” i de rebuig de l'independentisme, a qui han vinculat amb ETA.

 

La tensió s'ha respirat des del primer moment de la concentració. La massa d'independentistes ha encerclat qualsevol racó pròxim als falangistes amb crits, xiulets i alguna cassolada espontània des de balcons amb senyeres estelades.Tot i el neguit que havia ocasionat la concentració falangista contra el referèndum d'Arenys de Munt, finalment encara no un centenar de militants d'aquesta organització es van concentrar a la plaça de Catalunya del municipi per cridar “Espanya una i no 51”, entre altres consignes. Però això no va evitar que una massa inèdita d'independentistes arribats a Arenys de Munt es concentrés tant a prop com han pogut de la plaça de Catalunya per mostrar amb energia la seva repulsa a una concentració d'aquestes característiques. El soroll de l'helicòpter dels Mossos d'Esquadra que va sobrevolar durant tot el matí Arenys de Munt i la cridòria independentista monumental van ofegar la lectura del manifest dels falangistes, que va llegir un dels organitzadors de la concentració, Manuel Picó.

 

Guerra de consignesPicó va titllar d'irresponsable l'ajuntament i va defensar el seu dret a manifestar-se. Van definir Catalunya com una terra “espanyolíssima”. Per ells, el referèndum “embruta” Catalunya. A més, van celebrar que la justícia espanyola els hagi reconegut el dret de manifestar-se i, en canvi, hagi prohibit el suport de l'ajuntament a la consulta. Això sí, han advertit que els falangistes no permetran que l'independentisme “se surti amb la seva”. Al bàndol falangista, insults, elogis al dictador Franco i, fins i tot, en acabar la concentració, després d'entonar el 'Cara al sol' de rigor, i assetjats per la cridòria independentista, algun dels falangistes va recordar: “Foteu-vos. Vam guanyar la guerra”.

 

Al costat dels independentistes, el cant dels Segadors, crits d'independència, “vosaltres feixistes, sou els terroristes”, alguna cassolada espontània improvisada, xiulets constants i insults entonats per manifestants de totes les edats i procedències. Però malgrat ser pocs, també hi va haver algun moment de tensió entre els falangistes més partidaris d'enfrontar-se directament als independentistes i provocar-los instal·lant banderes espanyoles en punts pròxims, i altres, guarnits amb camises blaves falangistes, que els han recriminat que caiguessin en la “provocació independentista”.El paper dels MossosEls Mossos d'Esquadra i els col·laboradors de seguretat van haver de variar el recorregut de sortida dels dos autocars de falangistes davant la massa independentista que va bloquejar les sortides del municipi. D’aquesta manera, van haver de sortir pel camí del cementiri, just en direcció contrària on es concentraven els independentistes, per evitar un linxament que apuntava inevitable. Malgrat tot, el nombrós dispositiu policial no va poder evitar que uns incontrolats llencessin pedres i objectes contra els autocars just quan encaraven la sortida, i van trencar un dels vidres dels dos autocars, encara que sense fer ferits. Els Mossos de la brigada mòbil van estar a punt de carregar contra els manifestants, però no van arribar a consumar la càrrega. De fet, en un dels moments de més nerviosisme i tensió, un dels responsables de la Policia Local va suplicar a un dels comandaments dels Mossos: “Sisplau, tinguem la festa en pau”.

 

La regidora de governació de l'ajuntament d'Arenys de Munt, Montserrat Carreras, s'ha mostrat “contenta” amb dispositiu de seguretat desplegat pels Mossos d'Esquadra, la Policia Local i els voluntaris de la consulta. Carreras ha destacat que no hi hagués incidents i ha destacat que, tot i que els falangistes tenien permís per manifestar-se fins a les 14 hores, han decidit pujar als autocars de tornada mitja hora abans, ofegats per la massa independentista.