José Ríos: “La federació confia molt en nosaltres. Dels últims 10 anys, serà la 5a vegada que organitzem el Campionat de Catalunya”

Entrevistem l'atleta maresmenc, president del Grup Atletisme Lluïsos Mataró

Pepe Rios

El diumenge 9 de febrer se celebra a la ciutat la 50a edició del Cros de Mataró. Per a commemorar-ne aniversari, el Grup Atletisme Lluïsos Mataró, entitat organitzadora de l’esdeveniment des del 1970 (abans sota el nom Grup Gimnàstic Lluïsos), ha organitzat una exposició que recorre la història del cros, el club i l’atletisme. Durant la cita del diumenge, a més, es disputarà el 101è Campionat de Catalunya.

Per conèixer com prepara l’entitat aquesta fita, parlem amb el seu president, José Ríos. L’atletisme i Ríos han anat de la mà des que l’entrevistat va començar a córrer amb 6 anys. Especialitzat en carreres de fons i maratons, destaquen en el palmarès de Ríos, entre altres, diversos Campionats d’Espanya de 10.000 m, de mitja marató, el primer lloc en la Mataró d’Otsu (Japó) en dues ocasions (2004 i 2006) i la participació en tres Jocs Olímpics: Sydney (2000), Atenes (2004) i Pequín (2008). 

A més de la presidència del GA Lluïsos, Ríos també va formar part de la junta directiva de la Real Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA) i de la Federació Catalana d’Atletisme, i va ser seleccionador de fons en totes dues entitats. Uns càrrecs que va aparcar –excepte la junta de la Federació Catalana– per dedicar més temps a la seva família. “No es pot amb tot”, apunta. A més, Ríos també està vinculat a l’atletisme des d’un altre àmbit amb la creació fa anys de la botiga especialitzada Ríos Running.

Com se sent l'entitat per aquest 50è aniversari?

Per a nosaltres és molt especial. No tothom pot fer un aniversari de 50 anys del cros. Fa un any que treballem només per aquesta exposició, tota la gent del club ha estat recopilant molt de material i documentació.

Què s'hi trobaran els visitants?

Molta documentació de quan va començar el cros i els seus 50 anys d’història. Però també de l’entitat, que fa 100 anys que existeix. Al principi, estava a les Caputxines i era un club de molts esports, no només d'atletisme. I també hem aprofitat per fer repàs d’aquest esport en general, com per exemple el material que es troba a les pistes i una mica d'història de competicions de tota la gent del club.

Per a aquest 50è cros ja ho teniu tot a punt?

En això estem. Tenim una cosa molt positiva i és el fet de disposar d’un circuit permanent durant tot l’any, que és l'únic que tenim a tota Catalunya avui en dia, però abans de la cursa s’ha de posar en condicions. La federació confia molt en nosaltres i la prova és que dels últims 10 anys serà la 5a vegada que organitzem el Campionat de Catalunya, que és el que se celebrarà el dia 9 a Mataró.

El temporal Gloria va afectar el recorregut?

Sí, aquest any ho hem notat més, però normalment cada any per aquestes dates plou i intentem aguantar el màxim possible perquè el circuit és permanent però li fem un repàs la mateixa setmana del cros. El dia del cros està tot perfecte i fins a l'últim moment hi estem treballant.

Com és l'organització del cros?

Per una part hi ha la feina de la junta directiva, que hi treballa tot l'any però sobretot l'últim més i mig, quan arriba un moment molt dur de paperassa i d’estar pendent que tot estigui llest en el seu moment. I després, el dijous, el divendres i el dissabte anteriors a la prova, tant de dia com de nit, estem treballant sobre el terreny. Tenim la sort que la massa social de pares de les escoles d'atletisme i també la gent veterana del club fan una col·laboració molt important. Tothom està disposat a ajudar, sobretot els dies previs i el mateix dia de la competició. Són moltes curses les que es fan durant tot el matí, començant a les 9 del matí i acabant a les 15 hores, perquè se celebra el Campionat de Catalunya de totes les categories.

Cros Ciutat de Mataró

Hi ha alguna novetat aquest any?

No, el circuit i les distàncies són les mateixes. L'únic que varia és que serà Campionat de Catalunya, d'on sortirà la selecció catalana per anar al Campionat d'Espanya. 

Com us afecta que sigui Campionat de Catalunya?

A escala organitzativa fem la mateixa feina perquè al final el circuit, sigui Campionat de Catalunya i no, intentem tenir-lo al 100% per a la gent. Es tracta que les persones que vinguin a córrer se sentin còmodes. Però és cert que en ser Campionat el volum de gent és molt més gran, perquè al final totes les categories tenen com a últim objectiu el Campionat de Catalunya; la gent que vol anar a campionats d’Espanya ha de passar per aquí. Aleshores, el que tens el dia del teu cros són els millors atletes catalans.

Es coneix més o menys el ritme d'inscripcions?

De moment no perquè es tanquen la setmana que ve, però tenint en compte els últims Campionats que Catalunya que hi ha hagut, més o menys sempre és el mateix: entre 2.500 i 3.000 inscrits.

Recomanaries a la gent que s'hi apropés com a públic?

El punt positiu que té un circuit de cros és que hi ha moltes voltes. No és com en una cursa de 10 km on els corredors marxen 5 km i després tornen. Aquí són voltes de 2.000 m i sense gairebé moure't pots veure molts punts del recorregut, el que significa que en tot moment estàs veient la cursa i això crec que és molt important i atractiu.

Com va ser la teva arribada a la presidència de l’entitat?

Pràcticament em van agafar, no em vaig presentar. En aquell moment jo corria, estava molt vinculat a l'entitat i van pensar que era una bona idea tenir un president que just acabava de tornar d'unes olimpíades. Va començar així i aquí continuo. La junta directiva que estem ara vam entrar la majoria l’any 2000, però hi havia gent que ja hi era. Jo com a president farà 20 anys que hi sóc.

Com valores el recorregut fins ara?

He après moltes coses. Quan ets atleta veus les competicions i l'estructura d'un club d'una manera molt diferent de quan hi estàs posat. No és el mateix anar a competir i veure que tot està llest, a haver-ho de preparar. I això m'agradava, ser-hi present de les dues maneres de fer i viure l'atletisme. Per a mi ha estat molt positiu.

 

Pepe Rios

Tu de moment segueixes corrent. T’hi trobes bé?

Sí, de moment sí. Entreno gairebé 5 o 6 dies a la setmana. Això sí, he baixat el ritme. [riu] Per molt que no ho sembli, l'atletisme són les 24h, no només les d'entrenament. Tan important és l'entrenament com descansar bé, menjar bé, fer fisioteràpia... I tot això ocupa moltes hores. Estàs cada dia de l'any per preparar un objectiu. 

Què diries que t'ha aportat l'atletisme?

Una mica de tot. Ha estat una manera de viure. I també he fet moltes amistats. Faig atletisme des dels 6 anys a Mataró i per això estic tan vinculat, perquè és el que he fet de petit. En aquelles edats, veus que hi ha gent que se sacrifica perquè tu puguis fer atletisme, i es tracta de donar el que et van donar a tu en el seu moment. Una manera de tancar un cicle.