Més 25-N que mai

Mataró treballa per tenir més armes contra les violències envers les dones, estrena un protocol d'actuació en l'oci nocturn i es vol dotar d'una ordenança de gènere

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 22 Novembre 2018 10:43

Especials 2017/2018, dia contra la violencia masclista

Cada 25 de novembre és el Dia Internacional contra la Violència vers les Dones. Cada any per aquestes dates entitats i administracions concerten una sèrie d'actes per commemorar la cita, per posar sobre la taula la problemàtica i situar al centre del tauler mediàtic una plaga social, la de la violència masclista, llastimosament empeltada en la societat actual. El 25-N d'aquest any, però, no hauria de ser un més. L'emergència del moviment feminista l'últim any ha estat evident. Del moviment 'Me too' a la reacció contra la sentència del cas La Manada, i de la vaga del 8 de març a la conscienciació sobre la perspectiva de gènere de forma transversal a la societat, el canvi d'escena és un fet. Se'n parla més, hi ha més consciència i s'incorporen, a poc a poc, nous matisos, mentre la lluita contra la discriminació i la violència també comprèn altres òptiques, com el combat contra la LGTBfòbia.

Però arriba el 25-N. Enguany, un dia més necessari que mai. Hi ha actes que ajuden a visualitzar el problema. Des de fa una setmana al Parc Nou de Mataró hi llueix un mural contra la violència vers les dones, al cor de la ciutat, feu de tants actes i tantes iniciatives. Aquesta és –si és que en té– la part més visual de la commemoració. El mural quedarà com a testimoni durant mesos i anys. Fixa a la via pública una causa necessària. Benvingut sigui. Però passaran els actes i restarà una realitat. Tossuda. Els mitjans tornem a posar sobre la taula dades. Esgarrifoses com a mínim. Queda molt camí per recórrer.

L'últim any es van registrar 1.330 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual a Catalunya segons dades del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. L’edat més freqüent de les víctimes és entre els 11 i els 20 anys, i entre els agressors, entre els 21 i els 40 anys. Quasi un 2% de les dones catalanes de més de 15 anys han patit violacions, i un 14% altres tipus d’agressions sexuals. Tres de cada deu tocaments sexuals no desitjats tenen lloc en espais d’oci nocturn.

A la nostra ciutat, cada cap de setmana, prop de 3.000 joves s’acosten a la zona del polígon de Pla d’en Boet, que concentra la major part de l’oferta d’oci nocturn a Mataró i el Maresme. Davant l'evidència i la cruesa de dades així, la darrera iniciativa de l'Ajuntament ha estat habilitar un Punt Lila d'atenció en ple cor de la zona de discoteques i locals. Aquest punt, obert les nits de cap de setmana des de la Castanyada, ja ha fet 538 atencions, que poden anar des d'atendre demandes d'informació a actuar davant de denúncies. Segons les dades de l'Ajuntament, en una ocasió es va haver d'activar el protocol d'atenció a les violències masclistes.

Aquest punt també ofereix atenció en altres àmbits, com l'atenció a l’escalada d’actituds sexistes i d’LGTBI-fòbia que es produeix en aquests àmbits i que s’ha convertit en motiu de preocupació i de reivindicació social. Si fa temps conceptes com el Punt Lila eren desconeguts per bona part de la societat, ara ja se n'ha estès el coneixement, s'apliquen en festes com Les Santes i l'Oca i suposen la punta de llança per possibilitar una atenció a la dona 'in situ' en l'entorn on es produeixen més casos de violències vers les dones. De tots els tipus de violències.

Especials 2017/2018, dia contra la violencia masclista

380 dones ateses el 2018

Aquest any a Mataró, amb dades d’1 de gener a 30 d’octubre, un total de 380 dones han estat ateses pel CIRD (Centre d’Informació i Recursos per a les Dones), un espai des d'on busca donar resposta i empoderar totes aquelles dones en situació de vulnerabilitat, per tal d’afavorir la seva autonomia personal. D’aquestes, 102 han estat derivades al Centre d’Intervenció Especialitzada (CIE), on s’atenen de forma específica els casos de violència vers les dones. Unes dades que es donen a conèixer aprofitant la proximitat del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones. Aquest també ha estat l'any en què es va donar a conèixer el cas d'una violació al carrer en plena festa major. Segons els responsables del CIRD, "no és que ara hi hagi més violències, és que hi ha més consciència de què és violència i cal seguir fent pedagogia per aturar-les totes".

Aquest servei de l'Ajuntament treballa en molts fronts però el que està de més actualitat ha estat l'elaboració del "Protocol d’actuació davant les agressions sexistes i les violències sexuals en espais públics d’oci a Mataró", que s'ha elaborat en col·laboració i que coordina tots els actors i serveis que haurien d'entrar en funcionament davant cada cas de violència. La presentació d'aquest document és la principal novetat del 25-N 2018 a Mataró i es proposa com a objectius "consensuar els paràmetres d’actuació dels agents implicats, fomentar l’erradicació d’agressions sexistes i les violències sexuals als espais d’oci, articular un circuit per visibilitzar i denunciar les agressions, formar i sensibilitzar professionals i agents implicats, sensibilitzar la ciutadania i potenciar l’apoderament de les dones en la utilització de l’espai públic", segons expliquen des del mateix servei. El protocol es presentava aquest mateix dijous, 22 de novembre, i vincula totes les formes d'oci nocturn a l'espai públic d'ara endavant.

Des del mateix CIRD i l'Ajuntament, però, es treballa contínuament –més enllà del repunt mediàtic de cada 8 de març i 25 de novembre– en altres àmbits com la formació en diferents centres educatius, el treball en els espais joves amb perspectiva de gènere o les formacions en entitats. "A poc a poc la taca d'oli es va estenent i això és positiu. Cap protocol evitarà que passi una violació però sí que millorarem l'atenció als casos i la consciència sobre com cal actuar davant d'episodis d'aquest tipus".  

Especials 2017/2018, dia contra la violencia masclista

LA PROGRAMACIÓ DEL 25-N

La programació dels actes al voltant del 25-N és variada i recull la iniciativa de diferents entitats.
Divendres, 23 de novembre
Taula rodona:  FEMINISME INTERCULTURAL
19 h | Al Centre Cívic Pla d'en Boet
 • Dissabte, 24 de novembre
Jornada: FES-TE A LA MAR DONA, ONES TRENCANT LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES
De 10 a 13.30 h. A l'Escola de Vela de Mataró (Port de Mataró). Jornada de portes obertes amb propostes de navegació, parades informatives i més.
Diumenge, 25 de novembre
MATARÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
12 h | Davant l'Ajuntament. Rebuig de les violències masclistes i en suport a les dones que la pateixen. Lectura de poemes a càrrec del grup de poesia "Somni" de l'Associació de Gent Gran Jaume Terrades. Acció de carrer en record a les dones assassinades per violència masclista i lectura de manifest.
Dimecres, 28 de novembre
L'HORA DEL CONTE ESPECIAL CONTRA LA VIOLÈNCIA VERS LES DONES: Alícia Patapam
18 h | A la Biblioteca Antoni Comas
 Dijous, 29 de novembre
Documental: DEU ANYS DONANT VEU A LES DONES
19 h | Al Foment Mataroní (carrer Nou, 11).
Presentació del vídeo sobre els 10 anys de Dones Reporteres.

Del Pla d'Oci a l'Ordenança

Mataró vol imitar Barcelona i regular la perspectiva de gènere amb rang d'ordenança

Serveis com el CIRD emergeixen mediàticament en dates com el 25-N, però la seva feina és una feina  insistent durant tot l'any. "Aquí hi som sobretot perquè cap dona no es quedi sense un punt de suport, sense un lloc on anar", expliquen. Tècnicament la tasca del CIRD és oferir a les dones de Mataró "una atenció integral i una intervenció des de la perspectiva de gènere per donar resposta a les necessitats i situacions de dificultat que tenen les dones pel sol fet de ser dones, com a conseqüència d’una  societat  majoritàriament masclista i patriarcal. També es dona resposta a les situacions de violència i maltractament que pateixen les dones en l’àmbit de parella, familiar, social i laboral. Es realitzen accions de prevenció, detecció i atenció".

Especials 2017/2018, dia contra la violencia masclista

Hi ha dos projectes normatius en l'àmbit de Mataró, però, que probablement seran notícia els propers mesos i que formen part de la tasca d'aquest departament, que depèn d'Igualtat al cartipàs municipal. Aquests dos projectes són: el Pla d'Oci Noctun i, atenció, el propòsit que Mataró es doti, com ha fet Barcelona, d'una ordenança de gènere.

Del Pla d'Oci Nocturn se n'ha parlat molt i sembla que podria intentar-se aprovar en el que queda de mandat. Des del CIRD han participat en l'elaboració i proposen una sèrie d'aspectes que van des de l'urbanisme de la zona d'oci al treball amb els agents i locals. "El Pla d'Oci ha d'incorporar una  sensibilització especial en la seguretat de les dones, veient les dades que tenim", explica Isabel Bermúdez, tècnica de programes d'Igualtat.

"Volem incidir molt en el famós recorregut fins la discoteca de molta de la gent que va a la zona d'oci nocturn. Les dades ens diuen que el 70 per cent del públic ve de fora i molts fan el mateix recorregut. Si s'evita que a la zona hi hagi carrerons foscos i zones de poca il·luminació ja s'estarà millorant l'entorn", assegura Bermúdez. Un altre propòsit d'aquest pla serà "convertir cada local i cada discoteca en un Punt Lila que pugui atendre cada cas de violència que es doni."

L'altre projecte és que Mataró normativizi la perspectiva de gènere. I és que l'Ajuntament vol que sigui el tercer municipi, després de Barcelona i Terrassa, que disposi d'una ordenança de gènere. S'està treballant en l'elaboració d'un document de rang normatiu, que reguli internament els paràmetres d’igualtat i que incorpori totes les perspectives de gènere i diversitat sexual. Seria una arma legal per regular, per exemple, la publicitat sexista, ja que incorporaria un règim específic de sancions.

Especials 2017/2018, dia contra la violencia masclista

Dues peces d'una mateixa violència a Can Gassol

'Follia', d'Amebeu Teatre
Tot i que, incomprensiblement, la programació oficial del 25-N a Mataró l'ha omès, a pocs dies de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, el programa 'Fet a Mataró' porta a Can Gassol, del 29 de novembre al 2 de desembre, quatre sessions de 'Follia'. El nou espectacle de Josep Rodri i la companyia Amebeu Teatre. No pot ser més adient, ja que en aquest nou muntatge es concatenen dues peces teatrals que tenen com a fil conductor el maltracte vers la dona: 'La infanticida', de Caterina Albert, i 'El Paper de paret groc', de Charlotte Perkins Gilman, que tot i ser molt popular als Estats Units no s'ha representat mai a casa nostra.
Les entrades per a les quatre sessions de 'Follia' ja estan a la venda a través dels canals habituals de Cultura a Mataró. Aquest és el primer espectacle d'Amebeu Teatre ('Morir a Bagdad', 'Violències', 'Overlock', 'Welcome') d'ençà del traspàs del seu membre Jordi Cuyàs.

Josep Rodri explica que 'Follia' "és la redescoberta de dos textos clàssics, però també de dues autores que es representen des de la perspectiva del segle XXI. El descens de dues dones joves cap a la bogeria. Què els hi ha portat? La resposta en ambdós casos és la societat. 'El paper de paret groc' i 'La infanticida' representen un al·legat a favor de la insubmissió, el rebuig d’integrar-se a una societat marcada pels rols patriarcals. Les dues protagonistes lluiten, des de l’abisme, contra l’opressió".

El director mataroní explica: "Les dues protagonistes cerquen l’alliberament. Té sentit parlar de la necessitat d’emancipar-se avui en dia? Malauradament sí. Per a mi el teatre és i ha estat una eina de crítica social; un mirall que es col·loca davant la societat perquè aquesta s’observi des de fora i des d’aquesta perspectiva 'Follia' ens ha de portar a la rebel·lia, a la insurrecció que representen Caterina Albert i Charlotte Perkins Gilman avui dia. Les dues autores van ser pioneres en el seu temps. Som davant de dues obres mestres que no aspiraven a embogir la gent, sinó a evitar que la gent fos embogida".

El Tot Mataró sorteja entrades per 'Follia' a través de la nostra pàgina de Facebook.