La Fira de l’Arbre i la Natura, Un jardí immens

La cita, que arriba a la 36a edició, omple aquest cap de setmana el Parc Central

  • Mireia Biel / Fotos: Arxiu
  • Divendres, 07 Febrer 2014 00:00

Ciutat 2013, fira del arbre 1

Dos dies de tallers, activitats i exposicions en els que la natura es converteix en protagonista. L’Associació d’Amics de les Plantes, Animals i Jardins del Maresme és l’organitzadora, des de fa 36 anys, de la Fira de l’Arbre i la Natura. La vegetació del parc es confon amb els colors de les flors, arbres fruiters i plantes de la Fira i creen un paisatge únic al bell mig de la ciutat. Amb més de 30 anys d’història, la pròpia associació ha canviat, així com també ho han fet la fira i el públic. Un procés d’adaptació per sobreviure, com si del mateix procés de la natura es tractés.La 36a edició de la Fira de l’Arbre i la Natura ve marcada per la multitud d’activitats que s’organitzaran durant el cap de setmana. Iniciatives per a grans i petits, però sempre amb els ulls posats a la natura. Emili Solà, president de l’Associació d’Amics de les Plantes i Animals i Jardins del Maresme, entitat organitzadora, assegura que “la raó de ser d’aquesta fira té un rerefons i és fomentar la responsabilitat vers la natura”. I és que “sovint no som conscients que és un ésser viu que s’ha de cuidar perquè té uns límits”, segons Solà.

Aquest missatge és especialment important quan s’ha de fer arribar als nens. Per això, amb voluntat pedagògica, Solà explica que “els infants que assisteixen a la fira fan un dibuix i sembren una planta de forma simbòlica, amb la intenció de fer-los entendre que si es cuida i es rega, pot viure i créixer”.

Productes de proximitat

Un altre dels eixos bàsics d’aquesta fira és potenciar i donar a conèixer els beneficis de l’agricultura de proximitat. És per aquest motiu que Solà remarca que “hem intentat promocionar els productors dels voltants de la ciutat per fer veure que a quatre passes de casa nostra també es conreen aliments de bona qualitat”. Un fet que dóna avantatges a totes les parts: els beneficis obtinguts són bons pel medi ambient ja que s’estalvien els costos de combustibles i desplaçaments. Es contribueix a l’economia de les hortes del territori.

Producte de l’evolució
La Fira rep, anualment, entre 50 i 80.000 visitants, una part dels quals vénen d’arreu de Catalunya. La cita es repeteix des de fa 36 anys a principis de febrer. Però, quan va néixer i per què?

Ciutat 2013, fira del arbre 2

Vinguda des de Molins de Rei

El 1979 Joan Yixart va donar cos a la primera edició d’una fira avui consolidada a la ciutat.  Yixart participava sempre en una fira de característiques similars a Molins de Rei, la Fira de la Candelera amb 150 anys d’història. I és d’allà d’on es va extreure la idea d’organitzar-ne una de similar a Mataró. Si bé a Molins de Rei la iniciativa abraça sectors molt més amplis, Mataró va inspirar-se en la part més propera al sector agrícola i de jardineria per iniciar l’actual Fira de l’Arbre i la Natura de Mataró. I per evitar solapar-ho, van establir el segon cap de setmana de febrer per a la cita ja anual.

“L’esperit ha canviat i hem mirat d’evolucionar paral·lelament
a les necessitats i realitats de la societat”

Tradició i modernitat

Amb els anys, tanmateix, la fira ha canviat i molt. “L’esperit ha canviat i hem mirat d’evolucionar paral·lelament a les necessitats i realitats de la societat”, especifica Solà, que recorda que “en els inicis de la fira i durant molt temps, si tu volies comprar un llimoner, per exemple, havies d’esperar-te al febrer per venir a la fira i comprar-lo. Ara ja no fa falta”. Actualment, el fet que a la fira es puguin adquirir flors, plantes i arbres té un altre objectiu: “incentivar-ne el consum”. Solà explica que “ens agradaria assemblar-nos a altres països d’Europa en els quals la gent té per costum adquirir un ramet de flors cada cap de setmana, juntament amb la compra habitual”.

Més enllà de convertir-se en un jardí immens, la Fira és una tradició més del calendari mataroní. És l’oportunitat de passejar-se pel Parc Central i descobrir els beneficis de l’agricultura de proximitat, de conscienciar-nos de la cura que necessita el planeta i per apropar-nos una mica més a flors, plantes i arbres, tan quotidians al nostre entorn, però sovint oblidats.

Més d’una vintena d’activitats conformen la 36a edició de la Fira de l’Arbre i la Natura. Els pàrquings dels voltants oferiran un 50 per cent de descompte tant a visitants com a expositors.

Ciutat 2013, fira del arbre-activitats

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: