Marc Clavero, a ritme de breakdance

Aquest jove d'Alella té el somni de poder viure del ball a Los Angeles

  • Gisela Ferrer // Fotos: cedides
  • Dilluns, 02 Març 2020 10:08

Marc Clavero

En una excursió amb l'escola, en Marc Clavero va veure la pel·lícula "You got served". Un fet que podria quedar en una simple anècdota, però que va canviar la vida a aquest jove d'Alella. “Des d'aquell moment, vaig saber que el breakdace era per a mi”, recorda. Just després d'això, Clavero va començar a ballar, primer amb tutorials de YouTube i després en una escola, on va progressar ràpidament. Al principi era una afició, però quan va estar vivint a Irlanda –va anar-hi als 17 anys per acabar el batxillerat i començar la universitat– va començar a prendre-s'ho com una professió. “A Espanya hi ha molt de talent i ballarins amb un gran futur en aquest món. Potser encara no és gaire comercial i la gent no el coneix tant, però, a poc a poc, i amb l'entrada del breakdance als Jocs Olímpics del 2024, tot aquest talent amagat sortirà a la llum”, valora Clavero.

Actualment, l'entrevistat forma part de dos grups, el Rhythm Rebels d'Irlanda i el Furious Styles dels EUA. Per a ell, els seus companys han estat sempre els seus referents i inspiració, així com també els seus rivals en les competicions. “Són ells els que em porten a seguir evolucionant i entrenant-me”, justifica.

A tocar del somni americà

Clavero té el somni de poder viure als Estats Units i dedicar-se al breakdance. Als vint anys ja va tenir la primera oportunitat d'estar-se al país, exactament a Miami, on va treballar durant un any en una empresa multinacional. Això va permetre-li competir en diferents ciutats arreu del territori. “El nivell als EUA és molt més alt que a la resta del món; la dansa va néixer allà, hi ha més tradició, la societat hi té molt més interès i hi ha facilitats per entrenar-se”, explica. En aquests moments, una de les quatre millors agències de representació de talents a Hollywood està interessada a contractar-lo per treballar com a ballarí en videoclips i gires amb cantants i en pel·lícules de ball. Un somni que s'acabaria complint si el país li accepta la petició de visat.

Clavero ha passat de ballar al casal del seu poble a trobar-se a les portes de Hollywood amb les grans estrelles. “Si quan vaig començar a ballar m'haguessin dit que ara estaria aquí, no m'ho hauria cregut”, confessa. “Tot és possible si de veritat persegueixes els teus objectius”.

Recollint fruits

Des que va començar en aquest món, Clavero ha guanyat nombrosos campionats estatals i internacionals i s'ha classificat entre els millors del món. Destaquen, entre altres fites, la nominació per part de Redbull a un dels vuit millors 'bboys' d'España o la 32a posició en un campionat mundial als EUA, el Silverback World Finals, en el qual va ser el primer català –amb un company seu– de classificar-s'hi. Tot això, però, no hauria estat possible sense tot l'esforç i dedicació que hi ha invertit. Actualment, la seva rutina d'entrenament consisteix a ballar breakdance 5 o 6 dies a la setmana, i fer entre 3 i 4 dies d'exercicis físics per evitar lesions i millorar la mobilitat articular i la flexibilitat.

Marc Clavero

Apunts
Un objectiu: ser un dels millors del món en breakdance, guanyar mundials i viure a Los Angeles vivint del ball.
Referents: Artis, Xak i Grazy.
Una cançó: Wu-Tang Clan - Triumph
Una ciutat: he viatjat per tot el món i no hi ha ciutat com Barcelona. Si vull viure a Los Angeles, és per les oportunitats de feina.