Teresa Navarro, orgull casteller

Presidenta dels Capgrossos

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dimecres, 17 Setembre 2014 18:29

Perfils 2014/2015, perfils-teresa navarro

L’esforç, el valor, el compromís o la constància. Són alguns dels valors que s’inculquen en el món dels castells. Mataró té una de les millors colles de Catalunya, els Capgrossos. “Un grup de persones on hi cap tothom, des dels que volen fer castells fins als que vénen només als assajos o ajuden amb la botiga”, tal com explica Teresa Navarro, presidenta de l’entitat.

Navarro és la màxima representant de la colla castellera dels Capgrossos de Mataró des del mes de gener. La seva vinculació a la colla, tanmateix, ve de molt lluny. Hi va posar els peus per primera vegada el 1997 i des d’aleshores ja no se n’ha separat més. “Hi vaig arribar perquè la germana de la meva cunyada em va animar”, recorda, i allà es va trobar amb “un grup de gent molt maca, molt oberta i amb moltes ganes de fer coses”. Navar­ro reconeix que en el seu moment “em costava comptar els pisos dels castells”, però entremig d’una rialla també rememora com “a còpia de visitar places, vaig anar aprenent com era el món casteller i a estimar-lo”.

A mesura que s’hi va anar involucrant, va ocupar diversos càrrecs, primer com a responsable de la canalla i després com a vicepresidenta. Un fet que li ha permès prendre el pols als Capgrossos any rere any. “Som una colla prudent que hem crescut ràpid des del 1996”, afirma Navarro, que defineix els Capgrossos com una “colla 10” amb molts reptes per complir encara. Poques setmanes abans del concurs biennal de Tarragona, els Capgrossos volen consolidar la gamma anterior a la gamma extra per mirar de fer el salt un altre cop.

Fer castells, per a Navarro, és molt més que anar de plaça en plaça recorrent el territori. “Els castells t’arriben molt endins”, remarca. “El millor de tot és la pinya que es crea, la relació que s’estableix entre els més menuts de 4 anys fins als més grans”, que no deixa de ser un enriquiment personal “entre persones de generacions distants”.

“L’experiència a l’Índia costa molt d’explicar amb paraules”

Piràmides i castells
Els Capgrossos de Mataró van visitar durant aquest mes d’agost l’Índia, en un intercanvi amb la població de Thane. Navarro explica que ha estat una “experiència molt enriquidora i molt recomanable” i assegura que “ens han fet sentir com si fóssim estrelles”.

La colla va ser convidada al festival religiós Janmashtami o Dahi Handi en el qual els govindes aixequen piràmides, construccions humanes similars als castells catalans. En aquest sentit, Navarro reflexiona sobre l’estreta relació que hi ha entre dues cultures tan diferents i tan allunyades: “Ells fan piràmides i nosaltres castells, però el que sobta és que a tants quilòmetres de distància es facin coses germanes”.

APUNTS
Defineix-te
Mare, àvia, mestra i santera.

Un llibre
‘El setge de Lisboa’ de José Saramago

Una pel·lícula
‘Ghost’ de Jerry Zucker

Un viatge
L’Índia.

Una colla castellera
Els Minyons, la Colla Vella, els Verds i la Colla Jove

Un repte
El 5 de 9 amb folre i manilles