El TNC arriba a Mataró amb dues estrenes

‘La Rambla de les Floristes’, de Josep Maria de Segarra, i ‘Solitud’, de Víctor Català visitaran 27 municipis en el marc d'una doble gira que arrencarà a la primavera de 2020

  • ACN
  • Dilluns, 16 Setembre 2019 09:28

TNC presentació doble gira

‘El TNC surt de gira’. Amb aquest epígraf es presenta la doble gira que realitzaran dues estrenes de la temporada 2019/2020 del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) arreu del territori català. ‘La Rambla de les Floristes’, de Josep Maria de Segarra (espectacle inaugural), i ‘Solitud’, de Víctor Català, visitaran 27 municipis que han sol·licitat acollir-los, entre ells les ciutats de Mataró, Lleida, Girona, Tarragona, L’Hospitalet, Tortosa, Manresa, Granollers, Sabadell, Vic, Reus, Figueres i també Manacor.

Una iniciativa com aquesta, amb recursos propis del TNC i que permet oferir les produccions als Ajuntaments a preus assequibles, no s’emprenia des de fa deu anys i és possible gràcies a un ajut públic extraordinari de 540.000 euros del departament de Cultura.

El TNC esdevé així productor executiu de les gires de les seves pròpies produccions, mentre que els darrers anys els espectacles de la casa que han voltat pel país ho han fet en coproducció amb les sales que hi estaven interessades.

L’ambició és que les gires tinguin continuïtat els cursos vinents. De fet, Albertí ha assegurat que la temporada vinent, que ja té enllestida, inclou les dues propostes d’espectacle candidates a protagonitzar la propera gira. Albertí vol continuïtat tant de la gira com del tipus d’espectacles: muntatges “molt vinculats” vinculats a les línies de programació pròpies com són la lectura del patrimoni i contemporaneïtat. 

Així s’ha fet amb la primera gira d’espectacles amb producció pròpia que el TNC emprendrà després de la llunyana experiència de ‘El ball’ (2010), el darrer muntatge que va girar en aquestes condicions, protagonitzat per la desapareguda Anna Lizaran i Sol Picó. 

‘La Rambla de les Floristes’ i ‘Solitud’ són dos clàssics del teatre català, una assignatura pendent a Catalunya, a parer d’Albertí. “Aquest país que a vegades ha llegit amb poca profunditat el seu patrimoni i necessita un reforç de trobada col·lectiva”, ha defensat. I per això són els espectacles proposats als municipis perquè els acullin.

La gira de ‘La Rambla de les Floristes’, l’espectacle inaugural de la temporada, no engegarà motors fins el mes de gener de 2020 i s’allargarà –previsiblement- fins a mitjans de març. Quant a ‘Solitud’, els ‘bolos’ es faran entre abril i maig, poc després de la seva estrena al TNC (5 de març).