Buhos (o com donar-ho tot per festa major)

Crònica del concert de Les Dissantes

  • Berta Seijo// Fotos: cedides
  • Dimarts, 23 Juliol 2019 16:08

Buhos

Primer acord i desenes d’adolescents corren cap a les primeres files de la pista. Sembla que aquest és l’efecte Buhos, una banda que desprèn vitalisme i bon rotllo, i que fa palès que les festes majors són el seu hàbitat natural.

Els de Calafell van atraure les masses, que estaven disperses pel passeig marítim mentre els Valira (el nou projecte de Juan Zanza, guitarrista de La Raíz) sorprenien el públic amb els temes del seu primer disc, “Ecos de aventura”. I és que, aquest cop, els teloners del cap del cartell van captivar bona part dels assistents amb un espectacle de pop rock que recorda el de grups ja consolidats com Izal o Viva Suecia.

Passada la mitjanit i amb l’escalfament fet, el grup liderat per Guillem Solé va tenir-ho una mica més fàcil per arrencar amb força amb el que semblava la melodia de “Volcans”, l’èxit més aclamat de Buhos fins avui. Falsa alarma. Primer van temptejar el terreny amb cançons que animaven el públic a donar-ho tot i a amagar sota la sorra les preocupacions: “La gran vida”, “Una última y nos vamos”, “Nos vamos pa’l festi”, “Connectats”, “Transmets energia” o “L’estiu és llibertat”. Una oda al bon rotllo, al gaudi de tots els sentits, a les bones companyies i, per què no, al beure i a altres substàncies que perfumaven cada racó de l’escenari Espigó.

És evident que Buhos pertanyen a una espècie experta en treure la gent a ballar. Aquests animadors (amb Txarango i Els Catarres a les primeres posicions del rànquing) són capaços de cridar l’atenció dels més petits, però també dels adults que els acompanyen, que no s’hi poden estar de moure els malucs o de fer alguns saltirons en els moments més àlgids del concert.

Tot i la disbauxa i el descontrol, en l’espectacle del grup català també va haver-hi lloc per a la reivindicació política, un clàssic que ja forma part del tarannà de les festes populars. A tall d’exemple, el solo del bateria Joan Blázquez va servir per donar pas a clams a favor de la independència de Catalunya i a la “llibertat dels presos polítics”. Unes demandes que van precedir l’aparició d’un parell d’estelades enmig de la pista.

Amb el jovent captivat, Buhos van cantar l’esperada “Volcans” en l’únic bis del concert. Abans, però, van aprofitar per fer menció especial a la campanya “No és no” i per defensar el dret de les dones a ser respectades sempre. D’aquesta manera van posar punt final a un dels concerts que la formació es reserva durant l’any per “omplir l’ego i no la nevera”, una cita amb Les Dissantes que ja han pogut experimentar en tres ocasions.

Buhos tancaran la seva gira amb un concert al Poble Espanyol, el pròxim 23 de novembre