Les Santes 2019: primers noms i novetats

Els Catarres, Alfred García i els grups emergents de la comarca seran els protagonistes d'aquesta edició

  • Redacció // Fotos: Arxiu
  • Dimecres, 08 Maig 2019 09:52

Alfred García

 

La regidora de Cultura, Núria Moreno, va presentar ahir al vespre la programació de la Festa Major de Mataró en el Plenari de Les Santes. La festa començarà divendres 19 de juliol i s’allargarà fins al dilluns 29 de juliol i aplegarà concerts amb grups i solistes com Els Catarres o Alfred García, protagonista de l'espectacle de pagament d'enguany.

Els escenaris

Els concerts que habitualment es feien al Pati del Cafè Nou i els que es feien a l’escenari de la Platja del Callao es traslladen a un escenari cobert ubicat a la platja del Varador, al costat del Centre de Natació Mataró (Escenari Espigó). Durant els diferents dies de la Festa major en aquest espai hi tocaran Roger Mas i la Cobla Sant Jordi (dia 26); la Big Band Jazz Maresme, Smoking Stones i We are not heroes (dia 27); la fusió de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme amb els Always Drinking Marching Band (dia 29); els concerts de Marrinxa (dia 28); Los 40 on tour (dia 25), i també s’hi faran les havaneres i el concert de gòspel (dia 24). 

A més a més, dissabte 20 l’Escenari Espigó acollirà la setena edició de Les Dissantes. La festa solidària que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà més de vuit hores de música amb diferents grups de música que es presentaran aviat.

Big Band Jazz Maresme

L’altre gran escenari al Passeig Marítim serà el de la platja del Varador, al costat del Port, on el dia 27 de juliol després dels focs tocaran Els Catarres i Biflats. Un altre espai destacat de concert serà de nou el Parc Central. Allà, el dia 28 de juliol tindrà lloc el concert de pagament de Les Santes amb l'exconcursant d'Operación Triunfo, Alfred García.

D'altra banda, una vegada més la representació mataronina serà destacada dins la festa amb la participació del Cor Ciutat de Mataró, l’Orquestra de Mataró, les corals La Nota i el Cor Madrigalista, GospelSons, la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme i la Big Band Jazz Maresme.

Una novetat de l’apartat musical de la Festa Major és el naixement de l’Escenari Maresme el 26 de juliol a la plaça de Santa Anna. La voluntat de l’organització és "oferir un espai dins la festa als grups emergents de la comarca". Enguany hi tocaran Cine Núria, Talcö i The Outside Hours, juntament amb els ja consolidats Playback Maracas.

Cine Nuria

Els de sempre

A Les Santes 2019 podrem escoltar també Sabor de Gràcia, Fundación Tony Manero, Balkan Paradise Orchestra, Mireia Vives i Borja Peñalba, Gabriel Amargant Trio, JazzCat, Shaphie Wells & The Swing Cats, Pele MacLeod, les orquestres La Selvatana, La Principal de la Bisbal, Versión Imposible, Ghetto Orchestra  i els grups d’havaneres Les Anxovetes i Neus Mar, entre d’altres.

El Teatre Monumental, per la seva banda, acollirà el 21 de juliol una producció mataronina que uneix dansa i música: “Carmina Burana” de Crea Dance Company, la companyia de la coreògrafa mataronina Maria Rovira. Per a l’ocasió, aquesta comptarà amb la presència del Cor Ciutat de Mataró, que enguany celebra el seu desè aniversari.

300 anys de flabiol i cultura popular

La Festa Major començarà protocol·làriament el divendres 19 de juliol a la tarda amb l’Estrena. L’estrenador d’enguany és Pau Orriols i Ramon, luthier de Vilanova i la Geltrú que construeix instruments de vent com la tenora, la tarota, la gralla baixa, la gralla llarga i el flabiol. La presència d’Orriols s’emmarca dins la celebració dels 300 anys de flabiol a Mataró. 

Diables de Cervera

A la Postal de Gegants d’enguany la Família Robafaves rebrà, el 28 de juliol, els Gegants Vells de Molins de Reis, unes figures centenàries que representen un hereu, en Miquel i una pubilla, la Montserrat. A més a més, el Ball de Diables de Mataró continuarà convidant seguicis festius d’arreu del territori i a l’Encesa d’aquest any, que se celebrarà diumenge 21 de juliol, els acompanyaran les figures de foc de l’Aquelarre de Cervera.  

A Les Santes, però, també hi haurà altres convidats. És el cas dels Diables de La Llàntia, Diables de Reus, Diables de Gràcia, Bruixes de Sabadell i les figures de foc Àliga de Sitges, Polseguera d’Argentona, Llopa de Calella que participaran en l’Escapada a Negra Nit, els Diables de Mataró, els Banyetes d’Argentona, la Polseguereta d’Argentona i la Vibrieta de Tarragona (La Serrallenca) i els Dracs de Sant Roc de Tarragona acompanyaran al Drac de Mataró i al Dragalió al Ball de Dracs.

Mataró tornarà a viure una gran actuació castellera amb construccions de gamma extra a través de tres grans colles del país: els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.Diada castellera de Les Santes 2018

De petits a grans

Un cop més els jardins del Nou Parc Central seran un espai per gaudir en família i amistats, amb les activitats i espectacles que proposa l’Espai Familiar. Del 25 al 29 de juliol durant tota la tarda hi haurà espai de jocs, espai de contes, espai de dibuix i pintura, Tangram espai de moviment per a nadons i l’animació musical de La Bandarra de La Llàntia.

La Festa Major mataronina proposa també altres activitats per als petits de la casa com ara l’Esquitxada de colors, la guerra d’aigua entre blancs i vermells del dia 25 de juliol, mentre que divendres 26 de juliol, el grup The Penguins “Reggae per Xics” animarà la Convidada de la Tarda guillada.

La botiga de Les Santes, ubicada a Can Marfà. Gènere de Punt del Museu de Mataró, obrirà el 16 de juliol i vendrà les samarretes i els productes de la Festa Major fins al dia 29 de juliol. Enguany a Can Marfà, també hi haurà amb una exposició commemorativa dels 40 anys de Santes democràtiques.Botiga de Les Santes

Participació i informació

Al juny començarà el “Fes-te voluntari/a de les Santes”, una campanya que vol fomentar la participació de la ciutadania a les tasques d’organització i suport dels diversos actes de la Festa Major. 

A més a més, després de la bona acollida de l’any passat es tornarà a treballar per unes Santes no sexistes i sense violències, amb formacions a entitats i voluntaris, i també a través d’elements gràfics que seran ben visibles arreu de la ciutat. També s’instal·laran punts liles (d’informació i suport contra les agressions masclistes) i es comptarà amb la col·laboració en la campanya dels grups i companyies que actuïn durant la festa.

L’exposició fotogràfica de Les Santes 2018, amb les imatges de Manel Quirós, es trasllada a Can Palauet. La mostra s’inaugurarà el mateix dia 18 de juliol i es podrà veure fins a l’1 de setembre.