Probablement, el millor Sant Jordi de Catalunya

La celebració de la diada a Mataró torna a confiar-se al tríptic protagonista dels actes del vespre: castells, gegants i Fogonada

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dilluns, 22 abril 2019 07:45

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

Abrandats com són els mataronins a no donar-se importància a si mateixos ni al que es fa de bo a la ciutat, la prèvia d'un Sant Jordi enganxat literalment al Dilluns de Pasqua podria venir amb l'apèndix de "el mateix de sempre i de cada any" per cobrir l'expedient. I no faltaria pas raó, perquè la programació de la diada del 23 d'abril no incorpora canvis respecte de l'esquema consolidadíssim dels darrers anys.


N'hi ha prou, però, que algú forà sigui espectador de com se celebra la diada a la ciutat per ponderar el que és una obvietat sovint no prou subratllada: el de Mataró és el Sant Jordi més singular i diferent de tot Catalunya.

És cert que durant tres quartes parts la jornada, la capital del Maresme és una ciutat gran més sumant-se a l'encant propi de la diada de la rosa i el llibre. Parades, roses amunt i llibres avall. El tragí. Parelles i famílies. Passejar-se o escapar fugisserament d'on es treballa. Però és al vespre que la ciutat ha consolidat una programació pròpia, amb encant, basada en el tríptic castells-gegants-correfoc, que posa la diada mataronina en una categoria diferent. Mentre arreu recullen parades, aquí esclata la festa.

La Fogonada com emblema

I és que l'aspecte del centre el dia 23 al vespre sembla anticipar el que 100 dies més tard serà símptoma de Santes i festa major.
I si els castells sempre vesteixen i la concurrència de gegants i nans es compta per dotzenes i sembla no acabar-se, el que arrodoneix de forma única la celebració és l'esclat de foc, llegenda, màgia i música de la Fogonada, un correfoc d'ingredients sensacionals on el dolent és un boc, el drac és bo i sant Jordi guanya a cavall mentre fills i pares ballen abraçats sota el foc.

ACTES DESTACATS

# DIADA CASTELLERA
# TROBADA DE GEGANTS
# FOGONADA
# VISITES A L'AJUNTAMENT
# CONCERT DE SANT JORDI
# ACTE INSTITUCIONAL

Els imprescindibles de Sant Jordi


Què no t'has de perdre el 23 d'abril a Mataró?

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

DIADA CASTELLERA

Els Capgrossos de Mataró compareixen amb pilar caminant en una Riera on no hi cap ni una agulla. Els de la camisa blava estan de rodatge i tornaran a tirar de castells de 7, com en els darrers compromisos, en una actuació en què sempre culminen les rondes amb el tradicional pilar al balcó. (Davant de l'Ajuntament, a les 19.30 h)


Cultura 2019, Sant Jordi 2019

TROBADA DE GEGANTS

La cercavila de Sant Jordi és la genuïna i més antiga de les trobades de gegants del calendari mataroní. Prop d'una cinquantena de figures surten al carrer i comparteixen cercavila fins a arribar i fer dormida a l'Ajuntament, on tanquen l'acte, òbviament, els Nans i els Gegants de Mataró. (Plaça de Santa Maria, a les 19.45 h)


Cultura 2019, Sant Jordi 2019

FOGONADA

El Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda, només apta per a mataronins. Després de saltar i ballar amb la melodia  encomanadissa de Jaume Punsola als voltafocs de les places Gran i de Santa Maria, l’espectacle arribarà al seu moment àlgid a la plaça de l’Ajuntament. Sant Jordi entrarà en escena per alliberar la princesa i donar pas a l'últim voltafoc, amb la música en directe de La Coixinera. (Des de La Riera / C. Barcelona, a les 22 h)

Els altres actes de Sant Jordi a Mataró


Altres punts d'interès al voltant del dia 23

Cultura 2019, Sant Jordi 2019

VISITES A L'AJUNTAMENT

Durant tota la diada de Sant Jordi, hi ha jornada de portes obertes a l'edifici de l'Ajuntament, al cor de la Riera. Forma part de la gràcia que siguin els mateixos regidors i regidores els que fan una explicació acurada de la història de l'edifici, de les seves sales i salons, del seu significat, de l'activitat que s'hi duu a terme i dels elements que la configuren. (A l'Ajuntament, de 10 a 18h * per a grups, cal inscriure's prèviament)


Cultura 2019, Sant Jordi 2019

EL CONCERT

La música de La Coixinera, grup de folk mataroní, és un dels ingredients que fa única la Fogonada, ja que la cançó homònima sembla feta expressament perquè les espurnes hi ballin compassadament. Després del darrer voltafoc, el grup allarga la festa fins a la mitjanit en un concert que arrodoneix la diada. (Plaça de l'Ajuntament, acabada la Fogonada)


Cultura 2019, Sant Jordi 2019

ACTE INSTITUCIONAL

'Poesia i exili' és el nom de la conferència que serveix d'acte institucional de Sant Jordi a l'Ajuntament. La protagonista d'aquesta cita tradicional organitzada conjuntament per Òmnium Cultural i l'Ajuntament és Marta Pessarrodona, poetessa, narradora i crítica literària i flamant Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2019. (Dimecres 24, a les 19.30 h a l'Ajuntament)