Setmana Santa 2019: El plat fort de la celebració

Destaquem els actes més rellevants de la segona part de la festivitat

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 17 abril 2019 10:45

Cultura 2019, Setmana Santa 2019- processó general

Després dels primers actes celebrats, com la Passió dels Armats o la Vestició de la Mare de Déu a la capella dels Dolors, la Setmana Santa de Mataró continua. En els pròxims set dies arriben els plats forts de la festivitat, les processons que congreguen un gran nombre de creients als carrers del municipi.

Les desfilades dels Armats i l'homenatge a la ciutat obren el programa de Dijous Sant, que continuarà amb dues processons: la de l'Hermandad de Nuestro Padre Jesús Nazareno y Nuestra Señora de la Esperanza, i la de la Nit del Silenci, que comença i acaba a la basílica de Santa Maria.

Divendres Sant, per la seva banda, té com a protagonistes indiscutibles el Viacrucis Interparroquial i la processó general, la més multitudinària de la Setmana Santa, capaç de reunir en un mateix punt els Armats i totes les confraries i germandats de Mataró.

Per acabar, dues processons s'encarreguen de tancar el programa de la Setmana Santa a la ciutat. La primera és la de Dissabte Sant al barri de Cirera, que surt amb els misteris del Sepulcre i la Soledat. La segona és la processó infantil: una tradició recuperada aquest any i que arrenca i mor a la parròquia de Maria Auxiliadora.

1. Desfilada dels Armats

Cultura 2019, Setmana Santa 2019 PROCESSÓ ARMATS

La desfilada dels Armats i l'homenatge a la ciutat obren el programa el Dijous Sant. L'acte s'inicia al vespre amb la solemne recollida de bandera a tres carrers de Mataró: la Riera, el carrer Nou i la plaça de Santa Maria. Just després arrenca la desfilada des d'aquest mateix punt i continua pel carrer de Santa Maria, la plaça Gran, la plaça Xica, el carrer Sant Cristòfol, la plaça de la Peixateria, el carrer de Barcelona, la Riera, el Carreró i la plaça de l'Ajuntament.

Es tracta d'una cercavila declarada patrimoni cultural del municipi que també va rebre l'abril de 2007 la Medalla d'Or de la ciutat. Per la seva banda, els Armats de Mataró organitzen un acte propi més, la Passió, i participen activament en d'altres com ara la processó general del Divendres Sant.

CONFRARIA: Armats de Mataró
QUAN? Dijous 18 a les 19.15 h
ON? A la plaça de Santa Maria
QUÈ? Després de la recollida de bandera i la desfilada dels Armats pels carrers de Mataró, a la plaça de l'Ajuntament tindrà lloc l'homenatge a la ciutat.


2. Processó de la Nit del Silenci

Cultura 2019, Setmana Santa 2019 Nit del Silenci

La processó de la Nit del Silenci destaca sobretot per la seva austeritat i espiritualitat. El recorregut nocturn arrenca i finalitza a la basílica de Santa Maria, i any rere any es fa possible gràcies a la participació dels Armats de Mataró, la Confraria de l'Oració del Senyor a l'Hort, la Confraria de la Coronació d'Espines i la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors. De fet, es tracta de l'única processó on surt la imatge més antiga de la ciutat: la Mare de Déu dels Dolors, que porta segles presidint l'altar major de la capella dels Dolors i que només l'abandona en aquesta ocasió. A més a més, l'acte recorda les antigues processons silencioses, de recolliment, completament arrelades a la tradició catalana i on no falta impacte visual i emotiu.

CONFRARIA:  Armats de Mataró, Oració del Senyor a l'Hort, Coronació d'Espines i Mare de Déu dels Dolors
QUAN? Dijous 18 a les 21.30 h
ON? Des de la plaça de Santa Maria
QUÈ? És una processó de ritus català, sòbria i en què la tornada de la imatge de la Mare de Déu dels Dolors provoca molta emoció.


3. Processó general

Cultura 2019, Setmana Santa 2019- processó general

És l'acte més multitudinari de la Setmana Santa mataronina, l'esdeveniment que atrau cada vegada més públic després de Les Santes i la Cavalcada de Reis. Prova d'això és que la processó de Divendres Sant va rebre el 2013 el reconeixement de ser patrimoni cultural de la ciutat, com ja són els Armats.

Aquest any, i des del 2018, el recorregut, que dura més de cinc hores, s'inicia a l'interior de la basílica de Santa Maria, passa per diversos carrers i arriba a la plaça de Santa Anna. A l'acte hi participen totes les confraries i germandats de la ciutat, a més dels Armats, i tots els misteris surten de l'interior del temple.

CONFRARIA:  Totes les confraries i germandats de Mataró i els Armats
QUAN? Divendres 19 a les 19.30 h
ON? A la basílica de Santa Maria
QUÈ? És la processó de Divendres Sant, la més popular de tota la Setmana Santa mataronina.


4. Processó del Silenci

Cultura 2019, Setmana Santa 2019- processó del silenci

La processó del Silenci està encapçalada per dues confraries: la del Sant Sepulcre i la Germandat de Nostra Senyora de la Soledat. Formada als anys vuitanta, aquesta última és l'única confraria íntegrament femenina.

El recorregut de l'acte s'inicia Dissabte Sant a la parròquia de Nostra Senyora de l'Esperança i finalitza a la casa de la germandat, a l'avinguda del Dr. Ferran.  Entre els carrers del barri de Cirera per què passarà, hi ha el passeig del Desviament, la riera de Cirera o l'avinguda del Velòdrom. Es tracta de la processó que tanca la Passió, amb els misteris del Sepulcre i la Soledat acompanyats també pels Armats de Mataró.

CONFRARIA:  Sant Sepulcre i Germandat de Nostra Senyora de la Soledat
QUAN? Dissabte 20 a les 18 h
ON? Des de la parròquia de Nostra Senyora de l'Esperança
QUÈ? És la processó que tanca la Passió i es du a terme al barri de Cirera.