La Setmana Santa mataronina, més a prop de ser una festa d’interès turístic català

L’Ajuntament iniciarà els tràmits per demanar a la Generalitat que reconegui la festivitat del municipi

Cultura 2018, setmana santa - ntra señora de la soledad

Molt aviat, la Setmana Santa de Mataró podria rebre la distinció d’interès turístic català per part de la Generalitat de Catalunya. El Ple ordinari del mes d’abril va aprovar una proposta de resolució presentada pel PP per tal que l’Ajuntament i la Comissió de la Setmana Santa del municipi iniciïn els tràmits corresponents. La iniciativa va prosperar amb els vots a favor del PSC, CiU, ERC-MES, Ciutadans, PP, VoleMataró, PxC i el regidor no adscrit Víctor M. Paramés. Per la seva banda, la CUP, ICV-EUiA i la regidora no adscrita Sarai Martínez van optar per l’abstenció.

El Ple va acordar, entre altres punts, designar una Comissió de Treball amb experts municipals i de les pròpies confraries i germandats per tal de tirar endavant aquest encàrrec. A més a més, la visió i finalitat d’aquesta tasca passa també per “assolir la mateixa distinció a nivell estatal”.

Cultura 2018, setmana santa- oracio al hort

Els punts forts de la Setmana Santa

Entre els motius que va assenyalar el Ple per convertir la Setmana Santa en festa d’interès turístic català hi destaquen alguns com:

1. Els segles d’història de la festivitat: enguany la Venerable Congregació dels Dolors lligada a la Capella dels Dolors celebra el seu 325 Aniversari, i altres tradicions com el Via Crucis de Divendres Sant, que va des de la Basíl·lica de Santa María fins al Cementiri dels Caputxins, es remunten al segle XVII.

2. El gran valor artístic i estilístic de la Processó General de Divendres Sant: recull elements antics de la ciutat i accents estètics d’altres contrades.

3. La singularitat i varietat dels seus actes, amb una convivència gairebé perfecta entre activitats de la més profunda tradició catalana amb altres portades pels mataronins amb arrels al sud d’Espanya.

4. El seguiment massiu de molts mataronins i mataronines, però també i cada vegada més, de persones que visiten el municipi des de la resta de Catalunya.

5. La integració de persones vingudes d’altres països durant els últims anys, que mantenen una activitat social molt rica i col·laboren a multitud d’actes que altres entitats de la ciutat organitzen.

6. Haver posat en valor el paper les dones: diverses Germanes Majors ja encapçalen les seves Juntes de Govern respectives com a màximes dirigents de les seves entitats.

El 2002, les Desfilades dels Armats de Mataró van rebre la distinció de ser reconegudes com a Patrimoni Cultural de la Ciutat. Una dècada després, al Ple Municipal Ordinari d’abril de 2012 es va aprovar per majoria iniciar els tràmits per tal de que la Setmana Santa mataronina fos declarada Patrimoni de la Ciutat de Mataró, encarregant l’informe a l’historiador Xavier Alarcón i Campdepadrós. Gairebé un any després, al març de 2013, el Ple Ordinari es va aprovar atorgar a la Processó General de Divendres Sant el títol de Patrimoni de la Ciutat, sense cap vot contrari.