La Vella Quaresma d'Eduard Alcoy

La Confraria de les Set Setmanes va localitzar un quadre del pintor mataroní més reconegut i va apostar perquè fos la imatge d'aquest any

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 21 Març 2019 10:08

Cultura 2019, eduard alcoy

La Vella Quaresma d'aquest 2019 no és una Vella Quaresma qualsevol. Aquest diumenge se li serrarà la tercera pota de les set que té a una obra extreta d'un quadre d'Eduard Alcoy (1930-1987), el pintor mataroní més important del segle XX.

La Confraria de les Set Setmanes ha canviat l'habitual sistema d'encarregar a un artista el dibuix de la figura –que simbolitza cada setmana de Quaresma amb una pota que se li serra els diumenges a la una tocada– i ho ha fet per una ocasió que s'ho mereix.

Expliquen des de la Confraria que van saber d'aquesta Quaresma pintada fa quatre dècades per Eduard Alcoy i que es van posar en contacte amb la família del genial pintor per tal que esdevingués la imatge d'aquest any. La gestió amb la família era indispensable perquè l'original de la pintura és en mans privades, a Itàlia, però els drets d'imatge han possibilitat que la imatge de la Vella que és estilísticament "molt Alcoy" hagi pres forma en fusta i ferro a la Plaça de la Peixateria.

Difondre Alcoy

La Vella serveix també de remembrança pública, a Eduard Alcoy, segurament l'artista pictòric mataroní més important. Alcoy va exposar per primer cop a la dècada dels 50, quan formava part del corrent artístic de la no figuració, i va ser membre fundador del Grup Sílex. Va ser llavors quan va iniciar la seva etapa a l’agència publicitària Zen i va rebre la Medalla Miguel Lerin de la Cámara Barcelonesa de Arte. A principis dels anys 60 va exposar a diversos espais del món amb els informalistes espanyols, però va ser en aquest moment quan va abandonar l’etapa no figurativa, coincidint amb la feina a les gràfiques Tria de Mataró i el seu trasllat a la ciutat.

Cultura 2019, eduard alcoy

El 1970 va abandonar les tasques publicitàries i el disseny gràfic per dedicar-se exclusivament a la pintura i és l’època dels primers contactes amb marxants i galeristes italians i, per tant, de l’ampliació del seu camp artístic. La Quaresma correspondria a aquesta etapa.

Es dona la coincidència, no buscada per la Confraria, que Alcoy va ser l'autor del primer cartell de Les Santes democràtiques, les del 1979 de les que aquest any se celebra el 40è aniversari. De fet, el cartell d'Alcoy és un dels elements que Jaume Simon ha situat al seu cartell de la Festa Major d'aquest any.