96 hores de màxima intensitat confrare

La Setmana Santa, com cada any, ocupa els carrers de Mataró

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 29 Març 2018 11:08

Cultura 2018, setmana santa - processó generalLa Setmana Santa de Mataró entra en els seus dies de major intensitat. De dijous a diumenge, de la mort a la resurrecció, els carrers de la ciutat tornaran a ser testimonis de processons i actes litúrgics en els que són, sense cap mena de dubte, els dies de major intensitat religiosa al carrer.


Molt popular, no només entre els confrares sinó també entre un públic singularment nombrós en la Processó General del divendres, la Setmana Santa de la capital maresmenca s'ha consolidat com una de les referents a Catalunya. Sense la història ininterrompuda d'altres ciutats com Tarragona o el vigor singular d'un ritual com pot ser la de Verges, és clar: sinó amb el fruit d'una invenció moderna que ha estirat fils i herències provinents de segles passats i hi ha sumat accents i maneres diverses, sobretot andaluses, fins a configurar un panorama confrare essencialment mestís. Aquest és l'ADN del que s'ha conegut com el "model Mataró" de Setmana Santa.

Per més que pugui semblar el contrari, hi ha poc lloc per l'immobilisme a la rebotiga de l'organització dels actes centrals d'aquests dies. Culminen en poques hores les feines i esforços d'hores i hores, setmanes i setmanes en moltes entitats. Les germandats i confraries, així com els Armats, esperen amb delit l'arribada d'aquestes 96 hores del Dijous Sant al Diumenge de Pasqua. I coordinant-les hi ha la feina d'una Comissió que vetlla pel correcte funcionament de tots els actes i especialment el del central, el dia que surten tots els passos: el de la Processó General.

Processó General
Canvis a la Processó General
Un acte que és considerat patrimoni cultural de la ciutat, i que aquest 2018 estrena petites modificacions perquè l'acte sigui més amè per als milers d'espectadors que venen a seguir-la. La Processó canviarà de ritus de sortida, recorregut i horaris per tal de millorar aspectes com “seguretat, prevenció, temps i organització” segons la Comissió de Setmana Santa. Amb els canvis es volen “aportar algunes millores al públic assistent i com no, donar un bon sentit litúrgic i d'expressió pública de fe” a un acte que congrega milers d'espectadors.

Amb aquest objectiu de millorar-la, l'acord entre armats, confraries i germandats estableix que es recuperarà l'antic recorregut amb els carrers de Sant Francesc d'Assís i de Bonaire en lloc del trajecte que ara es feia pel Carrer Nou. A més, la Processó General s'iniciarà a la Basílica de Santa Maria i tots els misteris sortiran de l'interior del temple. La Plaça de Santa Maria, doncs, es buidarà de misteris i disposarà de tot l'espai per al públic.

La Processó de divendres capta tota l'atenció si bé l'activitat en forma de processons abraça aquestes 96 hores ben especials. Des del vespre i nit de dijous, amb actes al Centre i a Cerdanyola –fent visibles les diferències en la manera de marxar en processó, a més– al Via Crucis de divendres al matí o el remat final: Precisament enguany les processons no acabaran amb la del Silenci amb la Soledat i el Sepulcre. Diumenge toca Processó Infantil.

Processó:  
PROCESSÓ GENERAL
•Quan?
Divendres 30 de març a les 19:30h
•On?
Des de la parròquia de Santa Maria