Mataró tindrà una Mulassa aquest Carnestoltes

L'entitat Mestres del Gai Saber, artífex del Ball de Gitanes, impulsa la creació de la nova figura

  • Redacció
  • Dilluns, 08 Gener 2018 17:22

Mulassa

Mataró tindrà una nova figura festiva d'aquí a menys d'un mes. Aquest Carnestoltes l'associació Mestres del Gai Saber estrenaran la Mulassa de Mataró. Es tracta d'una figura present a diferents seguicis festius catalans i que serà la primera del Maresme. Des de l'entitat han obert un projecte de Verkami per finançar la creació d'una nova figura que sortirà per Carnestoltes i en altres festes locals. Es desconeix com serà en detall aquesta nova figura però se sap que lluirà l'escut de la ciutat al seu llom i que es presentarà en societat el 3 de febrer a la Plaça de Santa Maria, en el 'Rebombori Gitanero' amb el que s'anuncia el Ball de Gitanes.

Per fer possible la Mulassa de Mataró es poden fer aportacions al Verkami obert per Mestres del Gai Saber. Les aportacions van dels 5 als 155 euros i la figura tindrà el nom de tots els mecenes inscrits al seu interior.

Mestres del Gai Saber és una de les entitats culturals més potents de la ciutat que en els darrers anys ha consolidat el Ball de Gitanes de Mataró, un dels actes més importants del Carnestoltes local. Ara pretenen anar una passa més enllà i fer realitat una Mulassa per la ciutat, com està documentat que hi va haver un projecte per fer-ne una el 1848, en ple esplendor de la ciutat amb l'arribada del primer ferrocarril o l'estrena de la Missa de Les Santes.

Mulassa

Figura present a diferents festes majors

Expliquen des de Mestres del Gai Saber que la Mulassa és "una figura, duta per dues persones, amb forma d'animal que anima les festes de carrer. Diversos pobles de tradició agrària han propiciat la presència d'aquest entremès. Aquests elements es troben a diversos municipis de Catalunya, País Valencià, Illes Balears i Occitània (França). Les més antigues de Catalunya es troben a Reus, Sant Feliu de Pallerols, Solsona i Berga". Precisament a la capital del Berguedà, en la seva cèlebre Patum, les mulasses es coneixen com a Guites.