A celebrar els 40 anys de Romeria Rociera

La festa pren el Parc Forestal aquest cap de setmana amb els ingredients de sempre i esperant que el temps permeti una edició rodona com la pròpia xifra

  • Cugat Comas // Fotos: arxiu
  • Divendres, 06 Maig 2016 00:00

Cultura 2014/2015, Romeria 1

40 anys se celebren una sola vegada a la vida i val la pena fer-ho de forma deguda. Una xifra simbòlica per les persones, que tanca per sempre el capítol del que quedi de joventut i obre la porta als anys de maduresa adulta més conscient. Per les tradicions, però, la xifra no suposa cap canvi en el sentit de fer les coses, sinó més aviat una perspectiva i un motiu afegit per fer-la grossa. I si es tracta de celebrar-ho, què millor que una festa?


Els rocieros tenen aquest cap de setmana subratllat des de fa mesos i és que aquesta reproducció en format petit de la tradició d'anar a Almonte, que centenars de mataronins d'arrels andaluses fan a la ciutat, arriba enguany a les quatre dècades rodones. I a fe de la pròpia Verge que no hi faltarà cap dels ingredients habituals per una celebració que s'encomana a moltes generacions.

Un ambient únic

La Romeria Rociera és l'ambient únic de les casetes i un bullici incessant de converses i estones compartides a l'empara de l'espai únic del Parc Forestal. Són les exhibicions contínues de ball, sevillanes fins que ja no quedin cames per ballar-ne més, vestits tradicionals i molt de menjar i beure. És destapar ampolles de fino i deixar-se atrapar pel rebujito per més que coneguis que és llaminer com ben poques begudes més.
És menjar racions i tapes que mai deceben i fer la ronda per les diferents associacions. És de la nit fer-ne dia i l'endemà, sense excuses, passar pels rituals que impliquen la Verge, sigui la pujada en romeria o la pròpia missa. És el cap de setmana amb més accent andalús de tots els que té el calendari, tot i que l'atracció que genera hi acaba fent anar a petar a gent molt diversa. Que el "salero" passa de sang en sang i de got en got de manera ben fàcil.

Diumenge al vespre, el Parc Forestal tornarà a l'estat habitual. I començarà el compte enrere per a la Romeria del 2017. La 41.

Cultura 2014/2015, Romeria 2
Ball a totes hores
La Romeria Rociera té en les exhibicions dels quadres de ball i en la música de sevillanes, una mena de fil conductor perpetu, que manté la vivacitat i l'alegria dels assistents en tot moment. Divendres a la nit es fa l'acampada dels romeros i s'obren les casetes, per començar a escalfar l'ambient. És però dissabte a partir de mitja tarda quan hi ha més bullici. L'escenari central de la Romeria és un dels punts d'atracció i s'hi poden veure els diferents quadres de ball.
També a la caseta de la Casa d'Andalusia hi ha exhibicions a partir de les nou de la nit, mentre l'alegria i el ball va prenent tots els racons per on hi ha gent. Diumenge a les 8h a la Plaça d'Andalusia hi ha l'ofrena floral a la Verge i l'inici de la sentida romeria caminant.
A dos quarts d'una hi ha la missa rociera, amb la interpretació sempre sentida de la famosa salve com a colofó. Són els instants de més devoció.
El migdia es dispara i a les cinc de la tarda hi ha els darrers quadres de ball. La festa és completa.