El millor Concurs dels Capgrossos

700 blaus descarreguen el 3 de 9 i el doblet de gamma extra: la torre i el 5 en un dia immaculat

  • Fotos: Joanna d'Arc Bermúdez
  • Dilluns, 08 Octubre 2018 08:39

La torre de 9 al Concurs

Immaculats i voraços. Els Capgrossos de Mataró van viure diumenge a Tarragona un dels dies més feliços dels seus 23 anys d'història a enllaçant en una seqüència perfecta de tres rondes el 3 de 9 amb folre, la torre de 9 amb folre i manilles i el 5 de 9 folrat. És, sense comptar els pilars, la seva millor actuació –que signen per quart cop, el primer aquest 2018– i que els va valdre perquè al final del magne certamen se situessin en la quarta posició final. La impressionant Tarraco Arena Plaça va bullir com passa cada dos anys amb una edició del Concurs que va conèixer un vencedor diferent als verds de Vilafranca per primer cop en 18 anys. Aquest cop va ser la Vella dels Xiquets de Valls la que va sortir més eufòrica de plaça. Tot i que als Capgrossos la festa era pràcticament igual.

700 castellers, entre camises –com es coneix en l'argot els castellers més habituals– i samarretes –els ocasionals– van lligar a Tarragona les pinyes més consistents i nombroses dels de blau.

Els Capgrossos van saber fer abstracció de l'entorn i la jornada –aquella plaça és dura i hi va haver força llenya– per segellar la seva pròpia seqüència, molt a la seva manera. S'havien proposat des de setmanes enrere l'eslògan de #elmillorconcurs i el van fer possible. El 3 de 9 d'entrada va ser ferm com una roca i va habilitar la gamma extra posterior, a la segona i la tercera.

La torre de 9 dels Capgrossos va tornar a demostrar ahir que no deixa de ser un castell dificilíssim per més que els maresmencs s'entestin en dominar-la. Semblava pujar amb més seguretat i menys gir que per Les Santes però va tornar a demanar un exercici de lluita molt important a tronc i soca en una descarregada de mides dolentes. El tacte i l'experiència –ja en són 7 de descarregades de forma consecutiva– van ser claus per assegurar el castell.

El 5 de 9 al Concurs

5 de 9 de convicció

A la tercera ronda la vianda duia nom de 5 de 9. El mateix castell que per Santes s'havia fet esquiu en dos intents desmuntats, la mateixa construcció que segueix sent el sostre casteller pels de la camisa blava. Un primer peu es va arriar avall i als Capgrossos els va tocar d'actuar en un dels moments de més tensió a plaça. Tot i això van enlairar un 5 de 9 de convicció, que es va presentar en tot moment com el castellot que és, demanant la millor versió de tots els pisos. La descarregada, entre crits a la plaça, va ser emocionant. I l'eufòria es desfermava just al baixar. Més que justificada. Era el millor Concurs, eren els millors castells possibles s'havia descarregat tot.

Canvi de règim

La Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha coronat com a guanyadora del 27è Concurs de Castells de Tarragona, trencant l’hegemonia dels Castellers de Vilafranca de les últimes vuit edicions. La colla rosada s’ha endut el títol gràcies al 4 de 9 i el 2 de 8 nets, i a haver carregat el 3 de 10 amb folre i manilles, construccions que els han permès aconseguir 9.690 punts. Al seu torn, els Verds han quedat classificats en segon lloc amb 8.070 punts descarregant el 3 de 10 i la torre de 9, i d’haver carregat la torre de 8 neta. La tercera posició ha estat per a la Jove de Tarragona, que ha completat el 5 de 9 i el 9 de 8, carregant també el 3 de 10.

El Concurs completava diumenge les seves tres jornades. Si la setmana anterior Figueres havia guanyat la primera jornada, amb els Maduixots de l'Alt Maresme tercers, dissabte es va viure una gran jornada de castells amb la victòria compartida i concelebrada de Xiquets de Reus i Moixiganguers d'Igualada.