L'art que arriba a 300 estudiants de la ciutat

Can Palauet presenta el resultat del projecte artístic i educatiu Zona Intrusa 9 en el qual han treballat cinc centres de batxillerat

  • Redacció// Foto: arxiu
  • Dijous, 07 abril 2016 10:49

Cultura 2014/2015, Can Palauet

Avui divendres 8 d’abril es presenta a Can Palauet el resultat del treball que s’ha fet a cinc instituts de Mataró en la 9a edició de Zona Intrusa. Aquest projecte, que pretén acostar els estudiants a les pràctiques artístiques contemporànies a través de la reflexió sobre l’art, l’educació i la societat que ens envolta, ha estat comissariat per Andrea Aguado i ha comptat amb la participació de sis artistes: Marta Xibillé, Rafael Ruiz, Isabel Banal, Ita Puig, Xavier Arenós i Luiz Samoes.

L’edició d’enguany porta per nom de “La cosa” i la proposta inicial era que els estudiants que hi han participat, a través de les línies de treball que es definien a cada taller i a través de l’art contemporani, reflexionessin sobre el sentit que prenen “les coses” en una societat canviant. Tot això ho han fet a partir de l’element intrús que s’instal·lava durant una setmana a cada institut entre els mesos de gener i març.

En aquesta edició ha estat una obra de l’artista mataroní Dani Montlleó, un cartell que es penjava a cada un dels centres educatius i que funcionava com a objecte (cosa) en si. La peça fusiona la imatge de les pel·lícules “La Cosa”, dirigida per Matthijs van Heijningen Jr. i “El falcó maltès” de John Huston. Els resultats que es podran veure fins al 8 de maig al M|A|C Espai de Can Palauet prenen formes ben diferents.

Els artistes mataronins Marta Xibillé i Rafael Ruiz han creat amb els alumnes un debat al voltant de l’objecte artístic. A partir d’una primera reflexió sobre el valor d’ús i el valor de canvi i el valor simbòlic de les coses s’han qüestionat el perquè es considera que un objecte determinat és art i, a partir d’aquí, la funció fonamental de l’art.

Amb artistes locals

Els alumnes de l’Institut Miquel Biada, acompanyats de l’artista Isabel Banal, han revisat diferents obres d’art que han utilitzat el món de les coses com a objecte principal del seu llenguatge artístic, que els ha servit per fer un exercici de modelatge amb fang i guix.
L’alumnat de Santa Anna ha utilitzat el fil com a eix conceptual conduïts per l’artista local Xavier Arenós. Ressaltant la importància que el fil va tenir en la història més recent de la ciutat de Mataró, han investigat les possibilitats expressives d’aquest material.

Per la seva part, l’artista mataronina Ita Puig i els alumnes  de l‘Institut Alexandre Satorras han fet un treball en el qual, a partir d’un procés meditatiu, han utilitzat l’expressió plàstica mitjançant el dibuix i el modelat per crear un mapa de l’experiència conscient de les seves sensacions.
Per últim, Luiz Simoes i els alumnes del Laia l’Arquera han treballat a partir de l’anàlisi d’algunes de les obres que formen part del seu projecte en procés “Las cosas”. Han creat instruments musicals a partir d’objectes quotidians per posar l’accent en el procés creatiu.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: