La CAPS.A número 13, tot un any amb 13 accions al carrer

L’associació cultural comença aquest dissabte una sèrie d’activitats

CAPS.A va ser fa més de 20 anys la manera com diferents artistes de la ciutat i entre ells Jordi Cuyàs, Josep Maria Calleja i Jaume Simon van decidir que volien acostar les seves accions artístiques a un públic més ampli. La forma com sortien de les galeries, dels circuits comercials i trepitjaven car­rer. Era, en definitiva, una mena de revista experimental d’aquests tres artistes. Aquesta CAPS.A agafava el nom de l’objecte, sovint fins i tot rupestre, que funcionava de catàleg d’aquelles expressions.

 

Anys més tard, Cuyàs, Calleja i Simon es van retrobar i el 2010 van fer una exposició que recordava l’essència del projecte CAPS.A i el 2011 hi tornaven picant l’ullet a les noves tecnologies amb un projecte artístic-digital al Pati de la Presó. Reactivats com a associació, per a aquest 2013 s’han proposat que la CAPS.A número 13 sigui recordada. I la proposta, crescuda, madurada i evolucionada a la categoria gairebé de cicle artístic consistirà en 13 accions artístiques durant tot l’any al carrer.

Al carrer“La gràcia del que proposem és que la gent pugui trobar-se amb l’art quasi sense buscar-lo, que es trobi un poeta en un lloc inversemblant, que vegi vídeo-art, música, o escultures on no s’ho espera, sempre en espais públics, sempre al carrer”, sintetitza Jaume Simon.Aquest dissabte hi haurà vídeo-art al Carrer de Sant Josep com a primera estació d’aquesta CAPS.A amb 13 destinacions durant tot l’any. La capsa de l’art s’ha obert.

Vídeo-art al Carrer de Sant Josep, aquest dissabte a les 18:30La primera acció del CAPS.A 13 té lloc precisament demà dissabte amb una sessió de vídeo-art al Carrer de Sant Josep. Serà a partir de les 18:30h que cinc creadors mataronins projectaran les seves propostes a la paret de Sant Josep número 9. Es tracta de les propostes de Julian Waisbord, Marc Salicrú, Dani Montlleó, Glòria Safont-Tria i Domènec. “Amb ells volem que ensenyin el que saben fer fora d’on ho acostumen a ensenyar, val la pena que la ciutat conegui aquests cinc creadors propis que sempre han d’exposar en espais i públics reduïts, aquesta vegada serà en dissabte i al Carrer de Sant Josep, enmig del bullici del centre un dissabte quan la gent es trobarà amb gent estranya fent coses estranyes”, assegura amb el punt d’humor Jaume Simon. CAPS.A compta amb el talent local en aquesta primera acció tot i que la denominació d’origen no serà la vara de mesurar els artistes amb els que comptin en les properes accions artístiques. "Més enllà de saber d’on són, el que ens preocupa és que hi hagi un gran nivell de qualitat”, explica Josep Maria Calleja. En aquest sentit, i en el marc de les 13 accions al carrer hi haurà varietat de disciplines i una sèrie de noms de primera fila. L’acció del febrer anirà a càrrec de l’escultor Ernest Borràs, al març hi haurà poesia d’Enric Casasses i a l’abril Benet Rossell farà una acció als mupis de la Riera.La idea de la CAPS-A 13 és la de fer 13 micro-actes en diferents espais “assequibles, quotidians i inversemblants” segons Simon amb la intenció de convidar a participar creadors o col·lectius a partir d’un espai o d’una idea concreta per fer-hi una intervenció artística. Serà al final d’aquest any 2013 que es farà l’edició de la documentació de tot un any d’art, la que serà ja físicament la CAPS.A 13 on hi haurà propostes, vídeos, textos, fotografies i tot el que doni de si un cicle apassionant que compta amb el suport de Cultura de l’Ajuntament però que, com el bon art “no té ni un duro”.