La justícia reobre el cas del sobrecost de la urbanització Can Quirze

Els propietaris de la urbanització vencen a l'Ajuntament, que vol recórrer, i obliguen a aquest a retornar-los 1,2 milions

  • Cugat Comas - Redacció -ACN
  • Dimecres, 20 Març 2019 18:37

Can Quirze

L'afer del sobrecost de les obres d'urbanització de Can Quirze ha tornat per via judicial. El famós "mort a l'armari" al que va fer referència la llavors regidora Núria Calpe –en unes declaracions al Tot Mataró i al Capgròs que van provocar una crisi entre PSC i CiU, llavors al govern–  ha tornat a aparèixer somort, surant i amenaça de provocar un nou terratrèmol. Si algú es pensava que era aigua passada, va córrer massa. 

La justícia ha sentenciat que els darrers 1,2 milions que l'Ajuntament va cobrar als propietaris per uns imports sobrevinguts i apareguts d'un dia per l'altre en un calaix –o de l'armari dels morts de Pumsa, seguint el verb de Calpe– els haurà de retornar el comú a aquests propietaris, que en la seva majoria havien pagat amb una mà però amb l'altre havien denunciat a Pumsa per irregularitats. El Cas Can Quirze torna i el govern anuncia per boca de l'Alcalde que recorrerà la sentència per no haver de retornar 1,2 milions per costos d'urbanització dels dos sectors en què es divideix la urbanització situada al llevant de Mataró.

Números que no quadraven

Els pèrits contractats pels propietaris de Can Quirze alertaven ja al maig del 2017 sobre la dubtosa justificació dels 1,2 milions que ara la justícia pot fer retornar de l'Ajuntament als veïns, com una pilota de tenis restada. Denunciaven llavors que no hi havia ni factures ni albarans precisos i que la documentació també permetia dubtes. L'advocada Olga Amargant apuntava que “en molts casos no quadren les partides de les liquidacions amb les factures, no s'entén que apareguin factures en calaixos deu anys després d'unes obres o múltiples costos que s'acompanyen d'albarans on és impossible identificar a quines obres fa referència aquell import”.

Ara la justícia els ha donat la raó. I no és pas poca cosa en un moment en què l'actual govern ha hagut de gestionar en el seu primer mandat dos revessos importants en matèria de planejament urbanístic, entre el del Corte Inglés i el propi de PUMSA.
A les acaballes del mandat, 1,2 milions d'euros a retornar poden generar soroll o controvèrsia. I pudor, de fet, n'ha fet sempre. És el que tenen els morts que suren.

Ciutat 2017, foto noticia portada-can quirze explota (edicio 1770)


1,2 milions que de moment no es pagaran   

L'Ajuntament vol exhaurir el recorregut judicial per no retornar l'import reclamat pels veïns, que van portar al cas al jutjat quan Pumsa els va imposar els càrrecs

El jutjat contenciós administratiu número 3 de Barcelona ha condemnat l'Ajuntament de Mataró a retornar 1,2 milions a una seixantena de propietaris de la urbanització Can Quirze. Els diners, que l'Ajuntament va liquidar el mes de novembre de 2016 i que després va reclamar als veïns, corresponen a part d'unes obres d'urbanització de la zona (asfaltat de carrers, enllumenat, clavegueram...) que va executar l'empresa Ferrovial. Els propietaris van portar el cas a judici perquè consideraven que es tractava d'un sobrecost injustificat i que havia prescrit perquè les obres havien acabat el 2006 i, per tant, havien passat més de 10 anys entre la finalització dels treballs i el cobrament de les quotes. Per la seva banda, el consistori, que ha presentat recurs d'apel·lació contra la sentència, considera que no van prescriure perquè fins al 2008 es van fer obres complementàries i perquè la recepció dels treballs es va produir el 2010.

Segons el consistori, l'any 2016 es va veure obligat a liquidar les darreres quotes de les obres “en defensa de l'interès públic i per responsabilitat jurídica” després que l'empresa municipal PUMSA descobrís un deute pendent no cobrat d'1,2 milions.  Un deute que se sumava a unes obres que van costar un 35% més del pressupostat inicialment.

Les famoses derrames

De mitjana, cada propietari havia de pagar uns 20.000 euros, a excepció de dos grans propietaris: l'escola Meritxell i el Tennis Mataró. Bona part dels propietaris ja van pagar a PUMSA les parts que els corresponien d'aquestes quotes, tot i que alguns d’ells van reclamar l’ajornament o el fraccionament de les mateixes. Ara, la sentència reclama al consistori que retorni les quantitats que els veïns ja han abonat i els seus interessos des de la data del pagament i que assumeixi el cost del judici.
Fins que la sentència no sigui ferma, l'Ajuntament ja ha anunciat que no tornarà els diners als propietaris. 

Això sí, als que no hagin acabat de pagar, si ho sol·liciten, els aplicaran una suspensió del cobrament fins que finalitzi definitivament el procediment legal.

La cronologia del Cas Can Quirze

2001: Primer projecte, adjudicat a l'empresa Ferrovial.

2003: S'adjudiquen els treballs per un 40 per cent més del projecte inicial.

2006: Es cobra la cinquena i darrera derrama. El cost és del 35 per cent més que el previst inicialment

2015: L'Ajuntament comunica als veïns que han aparegut factures noves per 415.000 euros.

2016: L'Ajuntament és obligat judicialment a fer la liquidació del Pla Parcial i indemnitzar amb 800.000 euros un propietari.

2016: L'Ajuntament comunica la sisena derrama per valor d'1.204.053 euros. Els veïns demanen la suspensió però l'Ajuntament la recorre.

2017:. Crisi política entre els dos socis de govern PSC i CiU arran del Cas Can Quirze. L'Ajuntament executa els cobraments per valor d'1,2 milions "per responsabilitat jurídica" tot i que la regidora Calpe ho qualifica d'immoralitat.

2018:. El jutjat contenciós-administratiu dona la raó als veïns i condemna l'Ajuntament a retornar-los 1,2 milions dels darrers costos. L'Ajuntament anuncia que recorrerà la sentència.