“Home: surt de la manada i deixa el masclisme”

L’entitat feminista ‘Homes Igualitaris’ protagonitza la concentració contra les violències masclistes del 25 de febrer

  • Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimarts, 26 Febrer 2019 16:06

Acte contra la violència de gènere - Homes Igualitaris + Teixit de Dones

“Surt de la manada i deixa el masclisme” va ser l’eslògan que va reunir desenes de persones, dilluns, davant l’Ajuntament. Un clam amb veu masculina, aquesta vegada. El dia 25 de cada mes, el davant de l’Ajuntament acull la convocatòria contra la violència vers les dones. És com una rèplica del 25 de novembre que, mensualment, convoca Teixit de Dones amb el suport d’alguna entitat. La de dilluns passat va tenir un rerefons especial ja que, per primera vegada, era una entitat masculina la que s’encarregava de la lectura del manifest i de l’acte. No era una entitat més: dues hores abans de la convocatòria es feia el primer acte a Mataró per constituir-hi ‘Homes Igualitaris’.

Acte contra la violència de gènere - Homes Igualitaris + Teixit de Dones

Homes Igualitaris és l’entitat referent a Catalunya adherida al “Moviment d’Homes per la Igualtat”, que lluita contra el masclisme. Treballem amb altres associacions d’homes per la igualtat adherits al “Moviment Feminista”. Defineixen el seu objectiu com “la superació del sistema patriarcal, en la renúncia als privilegis, en la denúncia de les desigualtats que pateixen les dones i que també ens limiten com a homes”.

Acte contra la violència de gènere - Homes Igualitaris + Teixit de Dones

"Un problema d'homes que pateixen les dones"

En el manifest llegit dilluns, Homes Igualitaris assegurava que “les violències masclistes són una marca d’identitat del patriarcat que ha inundat la història de la humanitat: la violència com una forma d’expressió nascuda de nosaltres els homes. Com deia José Saramago: “La violència masclista és un problema dels homes que pateixen les dones”. I nosaltres hi afegim: “i també les criatures”. Neixen de la incapacitat d’una part dels homes per adaptar-se als canvis que provoquen l’avenç cap a una societat igualitària i l’exercici creixent de la llibertat femenina. Homes que no s’atreveixen a viure segons un model de societat lliure, igualitària i de respecte mutu entre homes i dones. Un model que, sens dubte, els faria millors éssers humans”.

Per l’entitat masculina i feminista “La violència és possible, també, perquè la resta d’homes hi mantenim algun tipus de complicitat i tolerància, com passava entre els membres de la manada. Hem d’aconseguir, per contra, fer visible un potent moviment d’homes que creï una complicitat que ens ajudi a superar el vincle patriarcal entre masculinitat i violència. Per això nosaltres, homes a favor dels homes, ens diem i us diem a vosaltres, homes: Home, surt de la manada, deixa el masclisme. No en siguis còmplice. Home, sigues humà. Fem-ho per elles i també per nosaltres”.

Acte contra la violència de gènere - Homes Igualitaris + Teixit de Dones