La Plaça d'Itàlia, un nexe viari ple de simbolisme

Aquest divendres i dissabte, activitats amb tocs de Halloween

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 31 Octubre 2016 00:00

Ciutat 2014/2015, plaça italia-via europa

La  Plaça d'Itàlia, una de les que conformen l'eix viari de la Via Europa és un nexe viari ple de simbolisme a nivell de ciutat i també entre els tres barris dels quals parlem aquesta setmana. Més enllà dels elements que guarneixen aquesta rotonda de grans dimensions, un dels punts urbanístics clau per a la circulació mataronina, podem detectar fàcilment com de la mateixa plaça en parteixen els accessos als tres barris que, conjuntament, formen una unitat, pràcticament un districte local.

D'aquesta manera, la plaça és un dels punts de la ciutat que veu més tràfic al llarg del dia. Un connector de realitats mataronines. Un dels símbols de la "Nova Mataró" que es va associar a la mateixa Via Europa.

Europa, Zeus i l'Himne

Ornamentalment, hi ha qui ha dit popularment "la plaça del toro" a la d'Itàlia pel conjunt escultòric que la protagonitza: dos elements d’art públic, una dona i una representació d’un brau.

La dona i el brau representen la temptació de Zeus a Europa. Zeus era el déu suprem grec, el que la mitologia col·loca al tron de l’Olimp, i tenia la virtut de convertir-se en l’animal que volgués per temptar i festejar. El déu, segons la llegenda, va enamorar-se de la princesa fenícia, que representa Europa, en veure-la recollint flors. Diu la llegenda que Zeus va convertir-se en un toro de pell blanca i encisadora i va temptar la princesa, que un cop es va acostar a l’animal va veure com Zeus la raptava i se l’enduia mar endins amb la nimfa al seu llom, fins a Creta, on van festejar.

Aquest episodi tan "europeu" queda reflectit també en la flor de la Plaça que, a banda de comptar amb un "rellotge aquàtic" compon sobre el pentagrama l'himne europeu, l'oda a l'alegria de Beethoven.

Espai de celebracions de futbol
L'altra cara que ha fet famosa la Plaça d'Itàlia a tot Mataró és una altra que només es manifesta esporàdicament i és que és punt de concentració de celebracions futbolístiques.
Històricament associat a la nodrida presència de seguidors del Reial Madrid a Mataró, la Plaça d'Itàlia és punt de trobada en dies de celebració també de la Selecció Espanyola i, fins i tot, també per part d'aficionats del Barça.