Prevenir la fragilitat en majors de 65 anys

El CSdM se suma a la campanya "En marxa contra la fragilitat" promoguda per la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia de Catalunya

  • Marta Gómez
  • Dimecres, 28 Setembre 2016 19:05

Ciutat 2013, jornades atenció gent gran

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, aquest dissabte dia 1 d'octubre, es realitzarà una jornada simultània a diferents llocs de Catalunya  sota el lema "En marxa contra la fragilitat". L'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró, encapçalats pel Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), se suma al Parc Sanitari Pere Virgili i a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona així com a l'Hospital Municipal de Badalona. Tots quatre centres aposten, per primera vegada i gràcies a la iniciativa promoguda per la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia de Catalunya, per una campanya comuna en prevenció de la fragilitat.

Què és la fragilitat?

La fragilitat és un indicador de discapacitat i pèrdua d'autonomia que afecta una de cada deu persones majors de 65 anys. És el cas d'en José Luis, té 84 anys i depèn pràcticament tot el dia de la seva dona, la Natividad, amb qui El Tot Mataró ha pogut parlar aquesta setmana. "Ell no té ganes de fer res, sempre caminava moltíssim i ara es cansa cada dues passes, jo el cuido tot el que puc i  sóc conscient de tot el que li passa, tot i que em costa i encara no ho assumeixo massa", explica. La Natividad i el seu marit tenen la sort de comptar amb els seus fills, que els ajuden en tot moment.

Com el seu cas, n'hi ha molts d'altres, de fet, el geriatra de l'Hospital de Mataró, Josep Antoni Martos, i també secretari de la Societat Catalana de Geriatria, explica al Tot Mataró la importància que rep la prevenció d'aquesta fragilitat: "és un cercle d'accions que, si no es tracta, pot portar a la mort". La clau de volta, doncs, està en la prevenció.

Prevenir és millor que curar

Sembla una dita però quan es trasllada en matèria sanitària és tota una realitat. I és que tirar endavant mesures de prevenció poden ser la salvació de moltes vides davant d'un conjunt de símptomes que, aparentment poden no ser significatius. "Crear més polítiques d'envelliment actiu, millorar les xarxes socials amb les quals es transmet la informació, recomanar fer exercici físic i cuidar la nutrició i, evidentment, acudir al metge per mesures preventives i no curatives", explica Martos. Amb mesures com aquestes "es pot allargar la situació d'entrar en fragilitat" i així "allargar la qualitat de vida", assegura la mateixa font.

Dissabte, dia internacional
El Dia Internacional de la Gent Gran és, doncs, una bona oportunitat per posar-se a prova. A totes aquelles persones, sempre majors de 65 anys que vulguin ser avaluades per saber si tenen, o poden tenir símptomes de fragilitat, se'ls valorarà la seva funció física, mobilitat i activitat física, la seva funció cognitiva, de memòria i d'estat d'ànim, la seva nutrició i alimentació i el suport i les relacions socials que tenen.