El Suprem tomba l'arribada del Corte Inglés a Mataró

Desestima el recurs de l'Ajuntament i confirma la sentència del TSJC que obliga a reconstruir Can Fàbregas al mateix lloc on era

El Corte Inglés

Vet aquí un gos, vet aquí un gat: la història del Corte Inglés a Mataró s'ha acabat. El darrer intent de l'Ajuntament per validar l'operació urbanística que havia de permetre l'arribada del gran operador comercial al solar del carrer Biada que té en propietat des de fa una dècada ha acabat morint en la darrera instància judicial: el Suprem. L'Alt Tribunal ha desestimat els recursos de l'Ajuntament davant la sentència del TSJC que, el juliol del 2017, ja havia estat dura i clara. Paraula de Suprem, doncs. El Corte Inglés no es pot instal·lar al solar perquè la nau industrial de l'antiga Can Fàbregas i de Caralt que va ser desmuntada per fer-li lloc s'ha de reconstruir allà on era.

El Suprem, interpel·lat per l'Ajuntament fa més d'un any en forma de recurs de cassació, es reafirma en el que ja havia fallat el TSJC deixant sense efecte el planejament urbanístic que per dues vegades s'ha refet a la ciutat (2008 i 2013) amb l'objectiu de facilitar la instal·lació dels grans magatzems.

can fabregas2

L'alt tribunal va considerar "irracional" i "inversemblant" que l'Ajuntament hagués desmuntat peça a peça la nau industrial.

Per tant ara es confirma el retrocés a 2007 a efectes de planejament urbanístic. Segons aquelles normes urbanístiques, l'antiga nau fabril de Can Fàbregas i de Caralt –que es va desmuntar amb l'objectiu de reconstruir-la uns metres més enllà com a seu de la Casa de la Cultura– s'hauria de reconstruir al seu emplaçament original. Legalment l'Ajuntament hi està obligat. Actualment les peces de la nau està emmagatzemades en un solar agrícola als afores de la ciutat.

Com queda la situació?

L'Ajuntament va anunciar el juliol del 2017 que en paral·lel al recurs davant del Suprem treballaria amb l'operador per mirar de fer compatible la seva arribada amb la reconstrucció  de la nau al mateix lloc però fa poques setmanes reconeixia que el diàleg era nul amb l'empresa, en espera de la resolució que ara s'ha conegut. Exhaurida la via judicial podria arribar el moviment que El Corte Inglés fes un darrer moviment. La situació és la dels darrers anys però cronificada i sense vies de resolució: el solar segueix sent propietat de l'empresa –que de despendre's d'ell i reclamar interessos posaria en un gran problema l'economia de l'Ajuntament– buit i ara amb l'obligació legal de reconstruir-hi la fàbrica al mateix lloc. El discurs oficial de l'Ajuntament segueix sent de no rendir-se amb l'arribada del gran operador. Però els esdeveniments es poden precipitar en els propers mesos.