PUMSA deixarà de fer de PUMSA

El govern municipal proposa que l’empresa canviï de nom i se centri en la gestió de la mobilitat i l'habitatge social

  • Cugat Comas -ACN
  • Dilluns, 04 Desembre 2017 13:04

Roda de premsa PUMSA

Que PUMSA deixi de fer de PUMSA. Aquest és la proposta que el PSC, en la seva minoria posa sobre la taula per buscar un acord de màxim consens sobre el futur de l’empresa municipal d’urbanisme. No es marca cap calendari, però voldrien definir en el que queda de mandat el futur de l’entitat, que volen transformar en una societat de serveis. Juan Carlos Jerez, nou president de PUMSA, va presentar la proposta per la que la nova empresa municipal canviarà de nom per desvincular-se de l'urbanisme i es dedicaria, exclusivament, a la gestió de la mobilitat i de l'habitatge social, com feien l'antiga Gintra o Prohabitatge. En el futur, no es descarta que la nova societat pugui assumir nous serveis que ara l'Ajuntament té externalitzats.

La proposta es va donar a conèixer al darrer consell d'administració i també s'ha traslladat als treballadors perquè l'operació tingui el màxim consens possible. Avui PUMSA compta amb una quarantena de treballadors, però només un 10 per cent treballen a l'àrea d'urbanisme i la intenció del govern és poder-los integrar a l'estructura municipal. Pel que fa al paper de la 'nova PUMSA', la intenció és que sigui una empresa de serveis integrals, a l'estil del que fa BSM a Barcelona, i que se centri, sobretot, en la gestió de la mobilitat, a través dels aparcaments la zona blava o el servei de la grua, que l'empresa podria gestionar directament.

Roda de premsa PUMSA

El mateix es proposa fer amb les polítiques d'habitatge i no es descarta que en el futur també es puguin internalitzar, a través de la nova empresa, altres serveis que l'Ajuntament té subcontractat a tercers, accelerant així la via de la municipalització de serveis.

Feines pendents i menys deute

Els canvis, en cas d'acabar tirant endavant, es farien de manera gradual en un o dos exercissis, ja que tota l'activitat urbanística que està en marxa hauria de passar de PUMSA a l'Ajuntament. Actualment l'empresa té en marxa la urbanització dels entorns del TecnoCampus o els enllaços de la C-60 amb el barri de Cerdanyola, entre d'altres. D'altra banda, els plans de futur per l'empresa municipal també passen per eixugar al màxim el deute financer, que és de 36 milions d’euros. Una de les vies són les aportacions del propi Ajuntament, a través de la compra d'actius de PUMSA –estan previstos 6 milions pel 2018 i 5,5  pel 2019. També es planteja vendre actius a tercers. En aquest sentit Jerez apunta que “evaluarem els actius per saber si són estratègics o no”.