Mataró doblarà els seus quilòmetres de carril bici

L’Ajuntament aprova el projecte de l’anella ciclista de Mataró, que ha de permetre doblar, millorar i interconnectar la xarxa de carrils bici de la ciutat fins arribar als 16 km

Carril bici

L'Ajuntament de Mataró ha donat llum verda al projecte executiu que ha de permetre doblar, millorar i interconnectar la xarxa de carrils bici de la ciutat fins arribar als 16 km. El projecte aprovat aquest mes contempla la construcció de dotze nous trams i està previst que les obres es duguin a terme a partir de final d’any. El pressupost total és de 993.168,79 € (IVA inclòs), i per finançar-lo es compta amb una subvenció dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) procedent d’una convocatòria per a vies ciclistes. En concret, la Generalitat va notificar l'assignació de 410.470,45 € al projecte de Mataró.

L'objectiu és motivar el canvi cap a la bicicleta de gent habituada a moure's en vehicle privat. Amb aquest canvi es preveu una disminució dels nivells de partícules de CO² de 34,78 tones anuals per cada quilòmetre de carril bici construït.

Quan el projecte culmini s'haurà passat dels actuals 8 quilòmetres de carrils bici –la majoria en vorera o segregats del trànsit motoritzat– a una xarxa de més de 16 quilòmetres. D'aquesta manera es vol crear un traçat circular que transcorri de manera pels límits del Centre-Eixample i faciliti els "desplaçaments fins als polígons d’activitat econòmica, el TecnoCampus, l’estació de Renfe i altres dels llocs i equipaments que generen més mobilitat a la ciutat".

Aquesta anella es complementarà amb ramals de connexió que comuniquen ràpidament aquest perímetre amb el Centre de la ciutat, i es connecta amb els municipis veïns d’Argentona i Cabrera de Mar pel Camí del Mig, i amb Sant Andreu de Llavaneres a través del Camí de les Cinc Sènies.

Carril bici

El nou Pla de Mobilitat es marca com a repte per al 2024 que el 50% dels desplaçaments a Mataró es facin a peu o amb bicicleta (un 41% al 2014), restant pes al vehicle privat.

Els 12 nous trams de carril bici previstos a Mataró:
T1 - Ronda Alfons X - Camí de la Geganta - 1.805 metres
T2 - Pl. Granollers p. Serra i Xifra - 623 metres
T3 - Camí del Mig - 703 metres
T4 - Pont riera d'Argentona - 201 metres
T5 - Isern - Argentona - 709 metres
T6 - Camí del Mig - Miquel Biada - 656 metres
T7 - Prat de la Riba, entre Floridablanca i Alfons X - 625 metres
T8 - Porta Laietana - Rambla - 1.121 metres
T9 - Via Sèrgia - 1.095 metres
T10 - Camí Ral (Floridablanca - Rda. Cervantes) - 362 metres
T11 - Ronda Prim - Barceló - 600 metres
T12 - Plaça Alfred Opisso - 100 metres
TOTAL:  8.600 metres

Carril Bici Ronda Cervantes. Foto: @Matarocat

Es preveu que les obres comencin a final d’any i tinguin una durada de 8 mesos.

Paral·lelament a les actuacions que es faran dins aquest projecte, l’Ajuntament ha construït recentment un altre tram de carril bici que transcorre pel Camí de Sant Crist i el carrer de Puig i Pidemunt, i que quedarà connectat amb els trams del Camí del Mig i de l’avinguda de Lluís Companys. Aquesta obra forma part del Pla d’Acció integral de millora dels Polígons d’Activitat Econòmica i es finança amb ajuts de la Diputació de Barcelona.