Preocupació augmentada per la processionària d'aquest any

Les erugues són més resistents i alguns gossos ja han quedat afectats per entrar-hi en contacte

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 13 Març 2018 11:37

Niu d'oruga processionària del pi

La plaga de la processionària del pi d'aquest any té més força i s'ha fet més visible que en anys anteriors. La presència de les molestes erugues a zones de bosc i parcs públics de la comarca és evident i més patent i ja ha causat alguns problemes, sobretot arran del contacte d'alguns gossos amb aquests insectes. Alguns usuaris d'aquests parcs s'han queixat a l'Ajuntament de la presèncua de la processionària, però des de l'administració local expliquen que el problema és que aquests plaga s'està mostrant enguany més resistent als tractaments preventius que en anys anteriors. El contacte amb aquestes erugues és altament urticant.

Davant la presència de la processionària, l'Ajuntament combina tractaments biològics, més curosos amb les persones i el medi ambient, amb tractaments químics, que a més per normativa estan cada vegada més restringits.

Fonts municipals expliquen que "no totes les plagues responen de la mateixa manera i la processionària és especialment resistent, s'estan atenent les queixes que van arribant i fent tractaments complementaris allà on es detecten problemes".

 

Un gos malferit
El cas més conegut va ser el d'un gos que en la zona verda de la Llàntia, a tocar del Decathlon, va quedar molt afectat arran de llepar o menjar aquestes erugues. Això li hauria provocat una reacció al·lèrgica important. L'Ajuntament ha emès i col·locat avisos a la població perquè vagin en compte de no tocar la processionària ni deixar que els animals domèstics hi entrin en contacte, un extrem difícil de controlar en zones de lliure circulació de gossos.

Què és la processionària?

La processionària del pi afecta sobretot els pins, però també altres espècies com cedres i avets. Aquest insecte deu el seu particular nom al fet que, en l’estadi d’eruga, es desplaça en grup de forma alineada, com una processó. La seva presència causa grans danys als arbres. A més de l’aspecte estètic, es debiliten per la defoliació, queden desprotegits de cara a l’atac d’altres plagues i poden arribar a morir. A més, la pilositat de la seva part dorsal provoca una forta urticària i al·lèrgies a persones i animals.

Niu d'oruga processionària del pi