Les rebaixes encara tiren

Tot i la liberalització legal i l'impacte de la compra per internet, els botiguers són optimistes amb la campanya d'hivern 2019

  • Redacció-ACN //Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 09 Gener 2019 17:08

Ciutat 2017/2018, empenta-rebaixes

Les rebaixes tiren, malgrat que hagin quedat diluïdes. És la principal conclusió de les primeres hores de la campanya d'hivern en punts com la Riera de Mataró. La Teresa assegura que “hi ha més moviment els primers dies i això són més vendes i per tant val la pena”. La Maite, jubilada, és de les que s'ha reservat l'endemà de Reis per mirar botigues tot i que no sap si acabarà fent despesa: “No necessito res de concret però els Reis m'han dut un abric que he de canviar i aprofitaré per mirar”, assegura. I és que abandonada la febre pel descompte i abocats tots a un marc comercial diferent, les rebaixes segueixen sent rebaixes.

De rebaixes ara quasi n'hi ha sempre. A internet, que segons dades recents ha concentrat quasi quatre de cada deu compres de Nadal, els descomptes són l'esquer permanent. I, a més, la controvèrsia legal entre la llei catalana suspesa i l'espanyola que liberalitza períodes de promocions fan que moltes botigues ja fessin rebaixes ben bé des del Black Friday, que ara sembla remot, al novembre. La Teresa, però, assegura que a la botiga intenten evitar la referència nominal de "rebaixes" i que prefereixen seguir fidels a la data del 7 de gener: quan els nens juguen amb les joguines i els pares van de rebaixes.

"Lleugerament optimistes"

Els comerciants preveuen que la campanya de rebaixes d'hivern sigui "bona" i l'encaren "lleugerament optimistes". “Esperem que sigui una campanya en línia amb l'any passat i si el fred ens ajuda, pot ser que sigui millor”, assegura el president de Retailcat, Joan Carles Calbet. El vicepresident de Comertia, Benito García, també espera que “com a mínim” les vendes siguin com l'any passat si no és “amb una certa alça”.

El Consell de Gremis ha pronosticat en un comunicat un creixement d'entre el 3 i el 5% de les vendes respecte a les rebaixes d'hivern del 2018. Tanmateix, el sector constata que l'efecte de les rebaixes “queda diluït” cada cop més perquè molts comerços les comencen abans del 7 de gener i com a conseqüència d'altres campanyes de descomptes durant l'any. En aquest punt Calbet insta el sector a trobar consens per millorar-ne l'impacte. García també apunta que les rebaixes pateixen una “pèrdua del poder de convocatòria”, ja que els comerços les anticipen i el fenomen “s'ha anat p

El 40 per cent anual

El Consell de Gremis es mostra "optimista" i ha recordat que les rebaixes en alguns sectors representen el 40% de les vendes anuals, i que la major part de les vendes es realitzen en els primers 15 dies de rebaixes.
Segons les dades de Retailcat, l'impacte és especialment important en el sector tèxtil, de moda, sabates i complements.

Ciutat 2017/2018, empenta-rebaixes

"Han quedat desvirtuades"

Cecot Comerç lamenta que l’inici del període de rebaixes ha quedat “desvirtuat” d’ençà que se’n va aprovar la liberalització, la qual deixa en mans de cada comerciant la decisió per aplicar descomptes i promocions. En un comunicat, la patronal vallesana apunta que s’ha diluït l’impacte que històricament tenia l’inici de les rebaixes a data 7 de gener. Així, Cecot admet que els descomptes al llarg de tot l’any suposen una dinàmica positiva pels consumidors, però assegura que impacta negativament en els comerços, que ajusten més els preus i perden marge de benefici. Per aquest motiu, la patronal reclama consensuar una data d’inici de les rebaixes.