La majoria d'escoles públiques de Mataró ja han cancel·lat els casals d'estiu

Les famílies denuncies que amb la normativa que els imposen "és impossible realitzar un casal d'estiu atractiu per als nens"

  • Redacció / ACN
  • Divendres, 29 Maig 2020 16:34

Escola entrada

Bona part de les escoles públiques de Mataró han cancel·lat els casals d'estiu. Inicialment es van obrir inscripcions per a un total de dinou casals, però actualment ja n'hi ha onze de cancel·lats. Segons han denunciat algunes associacions de famílies, amb la normativa que s'ha "imposat" com a conseqüència de la crisi sanitària "és impossible realitzar un casal d'estiu atractiu per als nens". En aquest sentit, critiquen que el Departament d'Educació es "precipités" a l'hora d'anunciar que les escoles obririen al juny i que hi hauria activitats a l'estiu sense que s'hagin concretat les mesures per a la tornada a les aules: "No hem tingut suficient suport de l'Administració, qui davant d'aquesta situació hauria d'haver previst alternatives".

Inicialment es van obrir inscripcions per a un total de dinou casals, però actualment ja n'hi ha onze de cancel·lats

L'Ajuntament de Mataró admet que hi ha molta incertesa sobre la manera en com fer complir les mesures sanitàries necessàries, així com "por" a possibles contagis. Això ha empès a moltes associacions de famílies, que són les que gestionen els casals d'estiu, a fer-se enrere: "No podem oferir-lo per responsabilitat i sobretot per la salut dels nostres infants", es lamenten.

A més, els vuit casals que mantenen la seva intenció de tirar-lo endavant sabran en els pròxims dies sí poden fer-lo, ja que un dels requisits per rebre la subvenció municipal és que hi hagi almenys 30 alumnes inscrits, una circumstància que encara avui no es compleix en alguns centres, amb les preinscripcions ja tancades.

Des de l'Ajuntament, però, allargaran el termini per concedir les subvencions i esperaran a saber si hi ha famílies que a última hora decideixen apuntar els seus fills i es poden confirmar tots vuit casals. Un d'ells, però, parteix amb un volum d'inscripcions molt baix –només té una dotzena d'alumnes– i podria afegir-se a la llista de cancel·lacions.

El que sí farà el consistori és reinvertir el pressupost de subvencions previst i que no s'assignarà a les escoles que han cancel·lat els seus casals perquè els centres on sí es faci puguin tenir una ajuda extraordinària per fer front a despeses relacionades amb les mesures de seguretat.

Reticents a la reobertura

Més enllà dels casals d'estiu, les escoles, instituts i escoles bressol municipals són reticents també a la reobertura dels centres a partir de la Fase 2, que en el conjunt de l'àrea metropolitana podria ser a partir del 8 de juny si no hi ha rebrots que facin allargar una setmana més la Fase 1.

Tot i el desacord, escoles i instituts obriran malgrat "eren més partidaris de preparar curs de cara al setembre", segons admeten des de la regidoria d'Educació. També obriran amb tota seguretat les escoles bressol, que són de titularitat municipal, tot i que la decisió final es prendrà la pròxima setmana. El servei amb el servei d'estiu fins a mitjans de juliol.