El 2021 es començarà a construir el futur Parc d'Economia Circular de Mataró

La primera fase compta amb un pressupost de 6,5 MEUR i els primers treballs arrenquen aquesta tardor

  • Redaccio - ACN
  • Dijous, 03 Setembre 2020 17:58

Parc Economia Circular

El futur parc d'economia circular de Mataró és més a prop. El Consorci per al Tractament de Residus ha aprovat ja la construcció de la primera fase –el pressupost és de 6,5 MEUR– i els treballs d'adequació dels terrenys es faran a l'octubre. Després, es preveu que durant el primer trimestre de 2021 arrenquin les obres.

Un dels bucs insígnia d'aquesta primera fase del projecte serà l'Espai Refer, que oferirà serveis gratuïts a la ciutadania pensats en la reducció de residus i la reparació, preparació i reutilització de tot tipus d'objectes. El president del consorci i alcalde de Mataró, David Bote, assegura que es tracta d'un "projecte singular per convertir Mataró en referent de l'economia circular".

L'espai inclourà un servei d'assessorament en diferents matèries (informàtica i aparells electrònics, fusteria i mobiliari, bicicletes, tèxtil o bricolatge domèstic), un espai d'intercanvi, botiga de productes de segona ma, horts social, botiga de ferralla o una 'biblioteca de les coses'.

"És un equipament social on els veïns podran venir a fer diferents activitats relacionades amb l'economia circular i la sostenibilitat", ha detallat Bote. En futures fases, a més, es donarà també cabuda a usos privats perquè diferents iniciatives, empreses o cooperatives s'hi puguin instal·lar per donar una segona vida a diferents materials.

L'alcalde en destaca també el projecte arquitectònic i assegura que "donarà visibilitat" al polígon industrial de la zona nord de la ciutat. A més, en la construcció de l'edifici es tindrà en compte la gestió energètica, el control del cicle de l'aigua, la selecció dels materials i el foment de la biodiversitat ambiental.

Un parc connectat amb la història

Parc Economia Circular
El parc de l'economia circular s'ubicarà al polígon de Mata-Rocafonda, als antics terrenys de la Cooperativa Obrera Cristalleries de Mataró. La planta va tancar fa més d'una dècada i el projecte constructiu també vol tenir en compte el passat del solar. Per 'connectar' amb la seva pròpia història, s'aprofitaran els àrids de vidre esmicolat que s'acumulen a la parcel·la per a la coloració dels paviments interiors.