Mozart (1)

Maria Teresa Julià. Clavecinista i Concertista. Especialitzada
en la Recerca de la Música Antiga

W.A. Mozart és el miracle de la música i la seva inspiració prodigiosa és natural i espontànea com la respiració. Mozart està considerat un músic del classicisme musical, per la forma i equilibri dels temes, amb escriptura precisa, però també del romanticisme per l’angoixa, malenconia i nostàlgia en moltes de les seves obres. En l’art de Mozart i de Haydn es troben connotacions musicals si parlem d’equilibri formal, però difereixen en sensibilitat i en expressió.

 

La vida de Mozart (1756-1791) curta però densa, ha estat dividida pels seus analistas Saint Foix i Wyzewa en cinc grans períodes: el nen prodigi, el jove mestre, el gran viatger, l’expandiment i els darrers anys del geni.La fama de Mozart, adquirida en la seva infantesa, s’ha reflectit en molts gravats i poesies en llengües diverses. La primera residència de Mozart fou la Cort de l’Arquebisbe de Salzburg però les gires concertístiques del músic continuaren per Europa fins l’any 1778. La música i la vida de Mozart són diàfanes i transperents. Mozart durant la seva vida, suportà intrigues i enveges que minaren el seu esperit fins a tallar-li la vida en plena joventut. El gran compositor donava classes de música i componia obres a baix preu per sobreviure. El seu personal estil musical es consolidà de jove: composicions espirituals, música de cambra, concerts per a diferents instruments, òperes bufes... Mozart, a la ciutat de Viena comença una nova existència difícil i laboriosa, encetant també una profunda amistat amb Joseph Haydn, amistat fonamentada en una recíproca admiració.

Les obres escrites en aquest període de la seva vida constitueixen la gestació de la maduresa musical del compositor nascut a Salzburg.