Komono a la cuina (segona part)

Un cop posat en ordre tots els estris de la cuina, hem de començar amb els aliments. Saps com fer-ho? Doncs continua llegint!

Blocs, enjoy order-komono a a cuinaCom que suposo que durant aquesta setmana passada ja heu posat ordre a tots els estris que teniu a la cuina, podem començar amb els aliments.


Tenir la cuina i el menjar ben endreçats és molt important: cuinar requereix de moltes coses i es fan un munt de moviments que, si no tens un cert ordre, et poden fer perdre molt de temps o atabalar-te mentre cuines. A més, moltes vegades ens passa que per no tenir les coses en ordre, hi ha pots, paquets o caixes amb menjar que queden “amagats” i els acabem tenint que llençar perquè han caducat.

Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) en tot el món llencem cada any un terç dels aliments produïts, que suposen un malbaratament de feina, diners i recursos. I hi ha 800 milions de persones al món passen fam. Val la pena l’esforç d’organitzar-se la cuina ni que sigui per evitar aquest malbaratament.

Com fem sempre, començarem agrupant tot el que tinguem en els armaris en un sol lloc. Tot: menjar, els frescos que es conserven fora de la nevera (patates, alls, cebes, fruita,..), condiments, begudes (no t’oblidis de les ampolles del moble bar, les grans oblidades!!), infusions, productes del berenar dels nens,...TOT!!. Els frescos de la nevera i el congelador són un tema a part que tractarem més endavant.

Revisa les dates de caducitat i separa tot el que estigui caducat o estigui a punt de caducar. Jo no sóc partidària de llençar-ho directament. Revisa el contingut i si creus que encara és apte pel seu consum, fes-ho ja. Deixa al damunt del marbre tots aquests aliments i pensa plats per fer amb ells.

Classifica per categories la resta d’aliments:

  • Condiments i especies.
  • Paquets d’aliments d’ús diari (pasta, arròs, llegums,...).
  • Pots de vidre i llaunes de conserves.
  • Begudes i briks.
  • Licors

L’ideal és que un cop els tinguis classificats, també els guardis classificats. Deixa en els armaris més accessibles i més propers a la zona on cuines, les coses que utilitzis més: la sal, l’oli, les espècies, ...

Els aliments d’ús més esporàdic, els pots posar en les zones més altes.

Si ho guardes agrupat en caixes obertes, a part de que dins de l’armari et quedarà tot més ben endreçat, evitaràs que quan vulguis agafar una cosa que estigui al fons, et caigui tot el que tinguis davant. A mida que vagis cuinant, deixa les caixes dels aliments que necessitis al damunt del marbre. Quan estiguis, ho tornes a guardar tot.

Si tens un rebost o un armari que utilitzis com a rebost per emmagatzemar el menjar, aquest sempre haurà d’estar fresc i sec per mantenir millor les coses.

Col·loca el més pesat (briks, ampolles, llaunes,...) a la part de baix, els productes de consum diari als prestatges que queden al nivell de la vista i deixa la part de dalt pels productes que s’utilitzen menys com tubs de cafè que guardis de reserva, paper de cuina, objectes per celebracions de festes o i si també ho tens a la cuina, els productes de la neteja (evitaràs també que els infants hi puguin accedir). Sobre aquests últims, els productes de la neteja, cal afegir que és important que guardis només aquells que realment utilitzis. La resta, els pots llençar, perquè sinó és el típic komono que s’acumula fins l’infinit ja que comprem molts productes que després no utilitzem!.

A mida que vagis guardant coses, procura col·locar sempre el que acabes de comprar al darrera i els productes que ja tinguis, davant. Així no et caducaran mai les coses perquè sempre utilitzaràs el que quedi davant.

Un petit truc que millora molt l’aspecte del lloc on guardes els aliments, és guardar-los sense l’embalatge. Un cop tinguis obert el paquet, el que et sobri ho pots posar en un pot de vidre o de plàstic transparent. Si els pots són iguals l’aspecte de la cuina serà més homogeni i, a més, podràs veure fàcilment què hi ha dins i quan te’n queda. Els paquets sencers extres, els pots deixar també en caixes obertes i al fons de l’armari.

A les llaunes o paquets de productes que venen en packs, també els pots treure l’embalatge i guardar-los un per un. Quan els necessitis ja els tindràs separats i l’aspecte dins de l’armari serà més net sense tants plàstics.

I un cop ho tinguis tot ordenat, prepara’t un menú d’àpats per la setmana, per dues setmanes o per un mes, el que et sigui més còmode.

D’aquesta manera sabràs perfectament què has de comprar i evitaràs comprar coses que després no cuinaràs i s’acabaran fent malbé.

Fins la setmana que ve!!

 

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/