La cuina (primera part)

Durant uns dies parlarem de l'ordre a la cuina, una de les estances més importats de qualsevol casa

Blocs, enjoy order-la cuinaLa setmana passada parlàvem del komono, la categoria on la Marie Kondo engloba les subcategories vàries d’objectes que hi ha dins d’una casa i que no són ni roba, ni llibres ni objectes de valor sentimental.


El komono inclou moltes subcategories i una d’elles són tots els objectes de la cuina. Fins i tot inclou el menjar i els productes de neteja. I donada la importància que té aquesta estança de casa, li voldria dedicar uns quants posts.

La cuina és possiblement un dels espais de casa on hi passem més temps i on guardem més coses. Si també tenim en compte que és on guardem tot el menjar i els productes de neteja, cuinem i, en molts casos, fins i tot i mengem, és important que hi hagi un cert ordre. Destina llocs diferents a les coses en funció de l’ús que en facis i organitza-les per categories:

·       Plats, gots i coberts

·       Coberts i altres estris per cuinar

·       La bateria de cuina (olles, cassoles, paelles,..)

·       Parament i tèxtil (tovallons, estovalles, draps de cuina,...)

·       Alimentació

·       Productes de neteja

Pel que fa als estris de cuinar i a tot el parament, cal que distingim entre les coses que utilitzem cada dia i les que són d’ús més esporàdic. És evident que no és gens pràctic tenir la cassola de fer el pollastre de Nadal junt amb la planxa on fem cada dia el dinar.

Les que siguin d’ús diari sempre hauran de guardar-se en els calaixos o armaris de més fàcil accés perquè ens sigui molt fàcil accedir-hi quan ho necessitem i per quan ho haguem de tornar a guardar. Reserva els calaixos més baixos o els armaris més alts per aquells estris d’ús més esporàdic.
L’organització dins dels calaixos i armaris es pot fer sempre utilitzant caixes. I us recordo un cop més que no cal que aneu corrents a uns grans magatzem i comenceu a comprar caixes com boges. Us dono algunes idees de caixes que podeu utilitzar i que són molt més econòmiques:

·       Caixes de sabates

·       Caixes grans de gelat buides

·       Tàpers que ja no tinguin tapa

·       Caixes de fusta en les que venen les maduixes o altres fruites (aquestes a més es poden pintar i queden molt boniques)

·       Altres caixes que tinguis per casa i no utilitzis.

Dins dels calaixos no es veuen o sigui que no cal que siguin especials ni iguals. Però ajuden molt a mantenir l’ordre, sobretot amb les coses petites que acostumen a escampar-se cada cop que els obrim o tanquem.

En els armaris, si s’ha de veure més, poseu les que tingueu més maques, i en aquest cas si que recomano que siguin totes iguals perquè l’ordre dins de l’armari és vegi el més uniforme possible.
Per aprofitar al màxim l’alçada dels armaris (que moltes vegades perdem espai vertical per tenir els prestatges massa separats entre ells), poseu més prestatges o estructures tipus pont que us facin guanyar un prestatge

I què fem amb els moltes vegades maleits tapers??? Guardeu-los en un calaix, uns dins dels altres (per això recomano que sempre els compreu quadrats o rectangulars, perquè és més fàcil apilar-los i aprofiten més l’espai) i poseu un separador, on a l’altre costat i podreu posar les tapes en vertical.

Tot el que sigui tèxtil (draps de cuina, tovallons, estovalles, embolcalls pels entrepans) ho guardareu dins d’una caixa (sense tapa, eh!) i plegat en vertical. Sempre que no apileu les coses faciliteu que es vegin i s’utilitzin (tot els que queda sota d’un munt d’altres coses, al final ho perdem de vista i ho deixem d’utilitzar).

Però perquè tot això que us explico quedi bé i sigui pràctic i durador, és imprescindible que abans de guardar hagueu descartat. Quedeu-vos només les coses que realment utilitzeu i descarteu les que no o tot el que estigui deteriorat. Feu-ho així i tindreu vàries sorpreses: segur que us surten coses que ni recordàveu o coses que teniu duplicades o triplicades i tampoc ho sabíeu.

Quedeu-vos només amb la quantitat d’objectes de cada categoria que realment necessiteu. Potser no cal tenir 20 tasses si a casa sou 3 o un calaix ple de draps de cuina quan a la setmana potser només en necessitem 7 (un per dia).

I per últim, allibera completament els marbres de la cuina. Tots els aparells que tinguis al damunt (torradora, espremedora de sucs, liquadora,...) guarda’ls en una armari on et sigui fàcil accedir-hi, si és que són aparells que utilitzes freqüentment. Així la cuina es veurà molt més endreçada, tindràs més espai per treballar i et serà més fàcil netejar.

 Què et sembla? T’animes a posar ordre a la cuina? Comença per tots aquests consells que la setmana que ve us parlaré del rebost!

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/