L’ordre a l’hora d’ordenar. Com descartem?

No tenim cases petites sinó que tenim cases massa plenes de coses.

Blocs, enjoy ordre-categoria per ordenar-com descartem?

Ja ho sé. Sóc molt pesada. Però no em cansaré de recordar-vos que no tenim cases petites sinó que tenim cases massa plenes de coses.


I és molt important tenir-ho present quan ens proposem ordenar casa nostra.

Recordeu les llistes que us he fet moltes vegades de coses que guardem i que no necessitem per res? Tapers sense tapa i tapes sense tapers, cintes de casset, revistes velles, mostres de maquillatge, medicaments caducats, bolígrafs i retoladors gastats, mitjons desaparellats, fotos dolentes, espelmes gastades,....(recupereu les entrades al bloc que parlen de les Neteges exprés per recordar-los tots!!).

Segur que ara moltes penseu “Àmmia, aquestes són les coses fàcils de treure de casa però com ens ho fem amb les difícils? Com ho fem quan hem de començar a descartar objectes que ja tenen un cert pes en la nostra vida?”

D’acord, ara parlarem de les difícils però deixeu-me que us recordi que si comenceu per les que acabem de comentar, a part de que a casa vostra ja començareu a notar un canvi per menys acumulació de trastos, també agafareu ritme i ganes de descartar aquestes altres coses que sí, és veritat, costen una mica (però només una mica) més.

Per facilitar-vos una mica la feina, us deixo unes quantes preguntes que podeu fer-vos cada vegada que tingueu a les mans alguna cosa que no sabeu si heu de conservar o no:

  • M’agrada? Pregunta bastant bàsica ja que si una cosa no ens agrada, ja tenim clar que no la guardarem (provingui d’on provingui!!)....no? ;-)
  • És útil? Aquesta també és important fer-la perquè tot i que hi ha coses que no tenen perquè agradar-nos especialment (per exemple, un obridor de llaunes) està clar que si ens són útils i necessàries a casa, ens les haurem de quedar. Ara, ens en quedem només una, no cal tenir aquest objecte per duplicat o triplicat!!
  • L’he de conservar per algun aspecte legal? Al igual que en el cas anterior, si són documents que per algun tema legal s’han de conservar, els deixarem ben organitzats en un mateix lloc on guardarem tot aquest tipus de documentació.
  • Millora o fa la meva vida més senzilla? En aquest apartat podem incloure aquelles coses que tot i que no són imprescindibles, ens fan la vida més senzilla. Buscant un exemple m’ha vingut al cap un bullidor d’aigua que tinc a la cuina. Sí que podria escalfar aigua amb un pot al foc (com tota la vida) però com que a casa tirem molt de tes i infusions, més molt més pràctic tenir el bullidor. Per això el conservo.
  • Seria complicat de reemplaçar si la necessités un altre cop? Està clar que hi ha objectes que podríem descartar i que si en algun moment tornéssim a necessitar, no seria car ni complicat reemplaçar-los (com seria un raspall pel cabell o un motlle per fer coques). Aquests no caldria que ens ho penséssim molt si ens els quedem o no. Però si encara tinguéssim dubtes, fem-nos també la següent pregunta.....
  • L’he utilitzat en l’últim any? Si la resposta és no, ja ens dóna pistes de què hem de fer. Evidentment les coses que només s’utilitzen una o poques vegades a l’any (com les cassoles per les celebracions familiars o la decoració de l’arbre de Nadal) no entrarien dins d’aquest grup. Però altres objectes que vam comprar per utilitzar-los a diari i que al final han quedat al fons del calaix, sí que els tindríem en compte per descartar-los en el cas que la resposta de la pregunta fos “no”.
  •  Tindré més espai per altres coses que m’agraden/necessito més? Per aquelles coses per les que no t’acabes de decidir, pensa en tot l’espai que podries recuperar a casa si no les tinguessis. Per exemple: et vas quedar amb una bici estàtica pensant que faries molt exercici i finalment la tens agafant pols en alguna habitació de la que no pots obrir ni la porta justament per què hi tens la bici? Doncs està clar que sense ella podries recuperar tota una habitació!

Fer-nos aquestes preguntes ens ajudarà a decidir-nos més fàcilment què fer amb certes coses que tenim a casa i que no tenim clar si cal conservar. Practiqueu amb elles quan comenceu la feina de descartar objectes i ja m’explicareu com us ha anat!!

I recordeu el que ja vam dir la setmana passada: seguir un ordre quan comencem tot el procés per evitar perdre temps i despistar-te i respectar la jerarquia en les categories (roba, llibres, komono i objectes amb valor sentimental), també ens ajudarà a fer-ho més senzill.

 

Àmmia Serra | Enjoy Order

Enjoy Order neix per ajudar a persones o empreses que no tenen temps o no saben com organitzar les seves coses. Àmmia Serra és membre de l'AOPE, Asociación de Organizadores Profesionales de España.
e-mail: enjoyorder2017@gmail.com

Lloc Web: www.enjoyorder.net/