Harmonia i convivència

Sènior: Josep Aracil i Xarrié - President d'Eurosènior

Opinió 2017, sènior- harmonia i convivenciaQui més qui menys s'adona de trobar-nos davant d'una possible confrontació social, en el camí legítim cap a la construcció d'una Catalunya segle XXI. La saviesa dels anys hauria de servir per recomanar comportaments favorables a l'harmonia, convivència, empatia i amor, fent un especial èmfasi en l'harmonia, en una població mundial de més de 7.000 milions de persones, totes elles diferents.

L'harmonia musical s'aconsegueix, quan diferents notes sonen bé. El mateix passa de forma analògica, amb el comportament harmònic d'una persona o un territori, que figuradament tenen una música especifica, agradable i plaent, que cal respectar per fer possible la convivència. La immersió lingüística del català, és un clar exemple harmònic de cohesió social, en una població plurilingüística. Cada territori té una música harmònica pròpia, ni millor ni pitjor que d'altres, com per exemple passa amb les sardanes o les sevillanes.

La base harmònica de Catalunya se sustenta en tres pilars. El desig més ampli possible de llibertat. El treball i l'esforç per aconseguir una millor qualitat de vida. Finalment les vies del diàleg i del pacte amb plantejaments pacifistes. Per a fer possible la convivència harmònica i cultural del seu territori.

Cal evitar sobretot que en àmbits propers locals, una persona canviï de vorera, per no topar-se amb una altra que pensa de forma diferent. L'empatia i l'amor als altres, són la base emocional per conviure, a les que cal afegir l'harmonia especifica de cada persona o territori que eviti notes discordants.