Cicles històrics

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Opinió 2017, senior-cicles històricsÉs molt conegut el famós cicle històric de set anys de vaques grasses i set de vaques magres. Els cicles històrics han existit tota la vida. Podríem parlar del cicle de vaques grasses de la II República, durant la qual es vivia amb una eufòria popular, pròpia d'una ciutadania participativa, que estava convençuda que un món millor era possible.

Les vaques magres varen arribar amb la guerra civil i la terrible dictadura franquista. Durant els anys 70 s'enceta un nou cicle de vaques grasses, amb els moviments postfranquistes i la transició democràtica. Els que hi vàrem participar estàvem molt il·lusionats, fent volar coloms, creient que era possible una nova societat més justa i solidària.

Després de més de 30 anys de democràcia, clarament ens adonem de trobar-nos de nou en anys de vaques magres. S'estan recuperant els plantejaments històricament nefastos, d'un nacionalisme centralista espanyol reaccionari, que defensant "Una España, grande y libre" pretén ofegar les seves identitats plurinacionals. En lloc d'apostar per solucionar problemes reals, creant a la vegada una Catalunya segle XXI, ingènuament s'està intentant amb un plantejament nacionalista català, plantar cara al més radical d'Espanya.

Cal no oblidar l'any 1931, amb la proclamació de la República Catalana, gràcies a la votació favorable d'una societat civil, socialment conscienciada, molt diferent de l'actual, que amb mentalitat de súbdits, espera que la classe política li solucioni un problema que ella és incapaç d'aconseguir.