Indústria 4.0 i glocalització

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Opinió 2014/2015, sènior-diada de les telecomunicacions

La celebració de la 15a Diada de les Telecomunicacions de Catalunya, va evidenciar els grans avenços tecnològics aconseguits, quina aplicació tindrà importants implicacions socials en el desenvolupament de la humanitat. Avenços que es podrien centrar en la Indústria 4.0 com la fabricant del futur.

Es tracta de fàbriques intel·ligents (smart) en gran mesura robotitzades en les que les petites i mitjanes empreses i tenen un important paper a jugar. Es va exposar l'exemple d'Amazon, que quan un client li compra un llibre, que rep al cap de 24 hores, simplement l'edita, partint d'un text digitalitzat, imprimint-lo i enquadernant-lo de forma unitària.
Aquest model de producció suposa una ruptura amb les grans línies de fabricació en cadenes de muntatge, moltes de les quals són substituïdes per la fabricació de petites sèries, en les que cadascun dels seus productes poden tenir petites diferències personalitzades, per atendre les peticions dels clients. Abans de la revolució industrial, la fabricació artesanal, per exemple de sabates, es feia a mida de l'usuari.

Això avui torna a ser possible amb el que s'anomena "glocalització", que ajunta la digitalització d'un producte accessible a escala global, amb la seva fabricació en l'àmbit local, facilitant la vida local 24 hores. Es va plantejar la disjuntiva de si les seves aplicacions en la indústria 4.0, haurien de servir per fer als rics més rics o ben al contrari per millorar la qualitat de vida de tota la població. Aquesta és la qüestió!

 

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: