Valor de la paraula

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Opinió 2014/2015, seniors-el valor de la paraula
El procés evolutiu de l’espècie humana, que compta amb un cervell plenament evolucionat, amb tota l’estructura necessària per al seu desenvolupament, ha passat a ser cultural. El motor d’aquest procés és la llibertat, per poder ser cadascun ell mateix, mitjançant el coneixement necessari per saber més.

Saber més que requereix la utilització de totes les eines generades per la revolució digital, imprescindibles per configurar una societat de la informació i el coneixement. Saber més que tot i ser assequible mitjançant molta de la informació continguda a Internet, no n’hi ha prou. És per tot això que cal recuperar el valor de la paraula, com la forma més enriquidora del coneixement i el pensament.

Encara que ens sembli tenir tota la informació sobre qualsevol tema, cal compartir-la amb els altres. Fent-ho, ens adonem que mitjançant el diàleg i el debat, podem enriquir el nostre coneixement, incorporant nous punts de vista d’altres persones, que d’una forma generosa posen al nostre abast, produint-se una interrelació gratificant entre el que es dóna i el que es rep.

És molt important potenciar centres cívics, equivalents als anteriors ateneus i casals dels pobles, en els que sigui possible l’exercici de la paraula, el contacte personal, amb la pretensió, altament utòpica, d’avançar conjuntament de forma intergeneracional, cap a una democràcia més participativa, segons el plantejament del Moviment Sènior: ”Una societat per a totes les edats, centrada en les persones i no en els diners”.