Cobdícia vs altruisme

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Opinió 2014/2015, seniors-cobdicia vs altruisme

La lògica d’un sistema està basada en una argumentació convincent i clara, favorable a un context determinat. La lògica del sistema capitalista està basada en la cobdicia de voler tenir més diners i quants més, millor. Aquesta lògica potencia la part més primària dels essers humans, la de la seva fase evolutiva animal.

És per això, que el sistema capitalista es podria considerar com la darrera etapa del procés evolutiu humà com a espècie animal depredadora. Cal començar a ser realment humans, però com?. Qui més qui menys, avui dia s’adona, que el sistema capitalista enlloc de crear llocs de treball, els destrueix. Es troba en la seva etapa final i no serveix. Cal que sigui substituït per un de nou, que encara ningú sap ben bé com ha de ser.

Podríem començar anomenant-lo inicialment post-capitalista, establint com a principi bàsic, una nova lògica, basada en l’altruisme de voler ser cadascun ell mateix, amb espais cada vegada més amplis de llibertat, que respectessin la llibertat dels altres. Aquestes dues lògiques tot i ser oposades, tenen en comú la defensa de l’individuo, encara que la cobdicia no respecta la llibertat dels altres, que en canvi, si que ho fa l’altruisme.

La lògica de l’altruisme, en una societat de la informació i del coneixement, centrada en les persones i no en els diners, es la més adequada per avançar cap a la plena ocupació. Creure que amb la lògica de la cobdicia es pot superar l’atur és somiar truites i fer palès que no hi ha més cec que el que no vol veure.