Els ajuntaments

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Ciutat 2013, Ajuntament de Mataró

La majoria de les nostres ciutats estan experimentant importants crisis financeres. És una situació amb conseqüències molt greus per als seus ciutadans, que no són atesos amb els mitjans necessaris, deixant en mans d’entitats caritatives la solució dels seus principals problemes econòmics.
Una observació més detallada, fa palesa pràctiques de clara ineficiència, de burocràcia maldestra i de formes rutinàries de gestió, que no tenen en compte les necessitats reals d’una població, que es caracteritza per la seva precarietat.
Cal començar per replantejar la gestió administrativa de les ciutats, endegant la creació de Governs Oberts, basats en la transparència de la informació municipal, la participació ciutadana en els seus afers i finalment la col·laboració dels ajuntaments en projectes de la societat civil. Augmenta el nombre de ciutadans que se senten desorientats i desconnectats dels governs municipals, incapaços de fer realment alguna cosa per ells.
Els ciutadans d’avui, especialment els aturats, observen que els seus ajuntaments tracten d’una forma convencional el principal problema de l’atur, amb un clar desconeixement de les seves possibles solucions, que forçosament han de ser innovadores i creatives.
Com a ciutadans, cal exigir més als alcaldes, però no tan sols per demanar la realització de programes més eficaços i resolutius, sinó també per canviar la seva percepció d’una realitat negativa ignorada, que hauria de cercar el bé comú i no la defensa política del seu càrrec.