El temps passat

Sènior: Josep Aracil i Xarrié-President d'Eurosènior

Opinio 2014/2015, senior-temps passat

La idea que “qualsevol temps passat fou millor”, és una expressió popular utilitzada per criticar l’actual societat, que fa aigües per tot arreu, caracteritzada per la seva gran complexitat i pel fet de trobar-nos davant d’una situació històrica excepcional, que genera grans oportunitats per promoure canvis socials, que ningú sap ben bé del tot com seran, tot i que possiblement post capitalistes, centrats en les persones i no en els diners.

Aquesta idea d’un passat millor, és més que dubtosa, com fa palès l’actual nivell de vida, de formació i de coneixement, molt superior al de temps passats. Podria ser veritat si fem referència a alguns dels principis i valors bàsics, vàlids per donar sentit a la vida i que possiblement seria bo recuperar, com el de la vida 24 hores en els pobles, on poder viure i treballar sense haver de desplaçar-se, mitjançant plantejaments de re-localització de l’economia que perseguissin la plena ocupació.

Suposaria apostar per la creació d’entorns amigables que fessin la vida més senzilla, tornant a ser de plena actualitat, el cooperativisme autogestionat, les entitats de mutu auxili, les caixes d’estalvi i la formació integral de la ciutadania, tots ells necessaris per endegar societats creatives i solidaries. Es tractaria de recuperar l’esperit de transformacions socials que van promoure els nostres besavis abans i durant la II República, tot i que evidentment, amb els mitjans de comunicació i de relació de l’actual societat del coneixement.