Bones Festes

Josep Aracil i Xarrié.

Les festes de Nadal poden ser contradictòries per a la gent gran. Hi ha qui les espera amb molta alegria i d’altres que les suprimirien. Donat el caràcter tradicionalment familiar del Nadal, la situació de la família és fonamental i el fet de tenir o no una bona relació familiar és determinant. Una altra qüestió cabdal és la importància que tenen per a la gent gran els records, que per algú pot esdevenir el seu únic capital.

Si aquests records tenen més o menys rellevància que la realitat del moment, el Nadal també serà més o menys alegre i gratificant. Finalment cal parlar dels diners en una societat consumista com la nostra. Són festes de fer regals, sobretot per als néts. Hi ha gent gran que si no pot fer-ho no passa res, però d’altres no s’ho agafen tan bé, tenen vergonya de dir-ho i pateixen. Malauradament l’actual crisi econòmica, no tant sols afecta la gent gran, sinó, cada vegada més, molta més gent.

Totes aquestes consideracions justifiquen el caràcter polèmic d’aquestes festes per a la gent gran. Per a la resta de la població, en general són festes d’amor i alegria, però que mica en mica van perdent la tradició de dinars tots junts a casa, que suposa molta feina, guanyant terreny l’opció cada vegada més utilitzada d’anar al restaurant. El consumisme que ens impregna està canviant els valors tradicionals que caracteritzaven aquestes festes, les grans reunions familiars, que es van perdent.

Per acabar desitjar a tots els nostres lectors un Bon Nadal i un Feliç Any Nou 2013.