L'àmbit personal

Davant de tot: Oriol Ruiz - Físic

Opinió 2014/2015, davant de tot- ambit personal

En qualsevol tipus d'organització, la millor eina quan es vol endarrerir la presa d'una decisió, és la de crear un comitè. El procés és aquest; es reuneix tothom i s'explica que aquell tema sobre el qual s'havia de prendre una decisió urgent, es considera massa important per decidir-lo sense tenir tots els elements de judici, raó per la qual s'ha decidit crear un comitè. El comitè primer s'ha de formar, després s'ha de reunir i deliberar, posteriorment ha d'acordar quelcom, i finalment exposar les seves conclusions. Evidentment tots aquests passos no tenen un calendari marcat i es poden anar allargant, allargant... fins que al final allò que s'havia de decidir ja no interessa ningú. I el problema se'l troben uns altres.

Individualment, també hem desenvolupat una eina per evitar allò que no volem parlar, es tracta de passar-ho a l'esfera del "personal". El personal és com una bombolla que hem creat al voltant nostre i a la qual ningú no pot entrar. Podem anar a un sopar amb amics, coneguts o saludats, tant se val, parlem de feina, parlem de futbol, de les depressions i malalties de cascú, de l'últim règim que hem seguit, dels polls dels nens, podem fins i tot parlar de sexe amb tot luxe de detalls. Ara bé, hi ha temes que és millor evitar; no podem parlar de religió i no podem parlar de política. Podem criticar els polítics això sí, la crítica política és bastant agraïda, perquè crea un consens immediat i cert sentit grupal, el de pobres ciutadans estafats pels lladres dels polítics. Però parlar de la política en què ens hem de mullar, on per exemple hem de dir que creiem que s'han d'apujar els impostos, si s'ha d'aplicar un copagament a la sanitat, o si s'ha de retardar l'edat de jubilació, ... parlar de tots aquests temes poden crear polèmiques i posicions enfrontades, per tant és millor evitar-los.

En aquest escenari, és normal que en la campanya americana es parli només d'e-mails enviats des de comptes personals, comentaris sexistes i mentides conjugals; perquè de fet, aquests són els temes que ens hem acostumat a debatre.