Ens diem alguna cosa

Davant de tot: Jordi Fernàndez - Enginyer Tècnic Industrial

Opinió 2013, davant de tot-ens diem alguna cosa

No fa gaire temps, quan acordaves una cita, era quasi inamovible. Llavors el correu electrònic era una eina minoritària i la telefonia mòbil començava a treure el nas. D’un temps ençà, sigui per la influència que hagi pogut tenir el desenvolupament tècnic d’eines de comunicació, sembla que tota cita hagi de ser confirmada amb certa antelació. Suposem que fa un mes que vam acordar reunir-nos amb algú, qui no s’ha posat nerviós el dia abans perquè no n’ha rebut notícies?

Bé, potser estic exagerant, però crec que eines com aplicacions de missatgeria instantània per a smartphone estan posant a l’abast una espècie d’agendes dinàmiques a les vides de tots plegats, fent que sigui molt més fàcil canviar els nostres plans inicials per poder-ne incorporar de nous. És genial no poder perdre temps i optimitzar-lo posant en comú la nostra disponibilitat amb la dels altres poques hores, o fins i tot minuts, abans d’una cita. Però, i on queda el valor d’haver establert un compromís?

Un dia, un amic, ens va proposar als de la colla: “Us proposaré trobar-nos a un cert lloc un dia qualsevol, que ens vagi bé a tots, i establirem que no ens estarà permès parlar d’aquesta cita amb la resta de la colla, per poder comprovar així qui ha mantingut ferm el seu compromís.” Em va semblar una experiència curiosa. Ara bé, sigui perquè és un despistat o perquè li van sorgir altres plans, encara estem esperant la proposta. Sincerament, crec que el recent costum de no planificar, de deixar-ho tot a última hora, està jugant en contra d’aquesta proposta.

I és que, avui en dia, que podem preparar un viatge el dia abans connectant-nos a qualsevol portal d’ofertes d’última hora, quin sentit tenen les agendes? Sí, podem conèixer quins són els dies que podem gaudir de vacances, però l’emoció i l’aventura ja no es troben en el viatge en si, sinó en córrer per preparar-lo al preu més ajustat.

De fet, potser era la gràcia de les vacances, llençar l’agenda i trencar amb la rutina i els horaris, per tant, si ja anem modificant els compromisos diaris a mesura que avança el dia, caldrà buscar una nova forma de desfer-nos del dia a dia.