El dàtil, un fruit molt nutritiu i ric en carbohidrats

El seu alt contingut en sucre fa que sigui una bona alternativa per endolcir les nostres receptes amb un producte natural

  • Redacció-AMIC // Foto: cedida
  • Dilluns, 18 Novembre 2019 10:08

Instagram Tot a taula 2018/2019, datils

La major part dels dàtils que arriben a casa nostra procedeixen de l’Orient Mitjà i el nord d’Àfrica, tot i que a Elx i a la regió murciana també se’n produeixen d’excel·lent qualitat.

De textura enganxifosa i amb un nivell alt de sucres, els hidrats de carboni (60%) són el component més abundant d’aquest fruit. Aquest alt contingut en carbohidrats fa que el dàtil sigui un aliment especialment indicat per a les persones que fan grans esforços i esportistes, ja que necessiten una aportació extra d’energia. Aquestes característiques fan del dàtil un aliment força calòric, amb una aportació de prop de 300 calories per cada 100 grams consumits. Com sempre, la clau és prendre'n amb mesura.

Paral·lelament, el contingut en aigua és reduït, ja que es tracta d’un fruit que aquí el consumim un cop ha estat assecat a la mateixa planta. En altres països, però, també es consumeix sense assecar. De fet, pel fet de ser tan altament nutritiu, el dàtil constitueix un aliment molt important en moltes regions del nord d’Àfrica i del Sud-est asiàtic.
Una manera d'incorporar-los a la nostra cuina és com a edulcorant natural, en substitució del sucre refinat o d'altres productes sintètics. Podem adquirir-lo sencer i triturar-lo amb els altres aliments de les nostres receptes, o trobar-lo directament en forma  líquida com xarop o bé molt.

Altres propietats

L'aportació proteica és pobre, però el dàtil inclou altes quantitats de potassi, de calci i magnesi. També hi són presents el betacarotè i la vitamina B3, però no en altes quantitats. D’entre els components també hi trobem fibra, imprescindible per al bon funcionament del trànsit intestinal i d'equilibri del colesterol en sang.