A la brasa i molt saludable

Gaudir d'un bon dinar o sopar on les verdures siguin les protagonistes del plat, és l'opció més saludable

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 29 Juliol 2019 10:19

Instagram Tot a taula 2018/2019, barbacoa

Les barbacoes només de carn s'han acabat. Actualment, hi ha múltiples alternatives per gaudir d'un bon dinar o sopar a la fresca i en companyia d'amics i família. I és que l'opció més saludable és que les verdures siguin les protagonistes del plat, i no les costelles, les botifarres o la cansalada. De fet, per anar obrint boca, són molts els productes més adequats a l'hora d'aprofitar les brases de la barbacoa: l'albergínia, el pebrot, el carbassó, els tomàquets, els espàrrecs o els xampinyons, per exemple.

En aquest sentit, els vegetals tenen molts nutrients (vitamines, minerals, antioxidants i clorofil·la), poques calories i aporten fibra. Aquesta última, a part d’ajudar-nos a millorar el trànsit intestinal, arrossega els residus tòxics que pot tenir la carn.
Compte de no cuinar massa la carn!

Hi ha persones que no poden concebre la barbacoa sense la carn. Per a totes elles, un consell: no cuineu els aliments a temperatures altes, ja que es formen una sèrie de compostos químics tòxics, com ara les amines heterocícliques (HCA). Aquestes substàncies nocives s'acumulen a l'organisme i afavoreixen l'estrès oxidatiu, els processos inflamatoris i l’augment del risc de malalties cardiovasculars.

El peix, un pla B ideal
Si ni la verdura ni la carn et fan gaire gràcia, una sardinada és ideal per fer a la brasa i evitar l'olor dins de casa. Perquè el peix no es trenqui o s'esqueixi sobre la graella també pots apostar per les broquetes de gambes, rap o sípia. Només et quedarà salar-les i afegir-hi un rajolí d'oli d'oliva.

Com a segona opció, compra salmó, un tipus de peix de carn més ferma que simplement has d'untar amb oli i posar a la brasa poca estona. 

Trucs per fer una barbacoa de luxe

Els àpats a la brasa requereixen una bona planificació i una logística força específica. A continuació, t'oferim un seguit de consells per no ficar la pota.

Instagram Tot a taula 2018/2019, barbacoa

Abans de posar els aliments a la brasa, pots marinar la carn o el pollastre amb oli verge de primera premsada en fred, el suc d’una llimona i un all. D’aquesta manera aconsegueixes reduir els nivells d’hidrocarburs policíclics (que es produeixen quan el greix cau a sobre d’una font de calor i es forma un excés de fum) fins a un 90%.

En segon lloc, comprova que la llenya és alzina seca i dura, la millor a l'hora de fer barbacoes, i que la graella està neta. La millor manera de netejar-la és encendre el foc i, amb la flama mateix i l’ajuda d’un paper, eliminar les restes de greix de l’últim ús.

El moment d’encendre la brasa també és molt important. Evita les pastilles, que deixen residus i regust químic, i fes servir branques seques o pinyes. Recorda que per obtenir una bona brasa, cal començar a preparar-la una hora abans que arribin els convidats i repartir-la de manera uniforme per tota la superfície de la graella. Estarà a punt quan ja no hi hagi flama i tingui un color vermellós. Si se't descontrola, no pateixis: tira-hi sal i el problema estarà solucionat.

Perquè la carn no es quedi enganxada a la graella, treu-la una hora abans de la nevera i evita així el contrast directe entre fred i calor.

Planifica-ho tot amb antelació i compra una mitjana de 350 grams de carn, verdures o peix per persona. Calcula que les peces més grans requeriran més temps a la brasa i que les petites més val deixar-les per al final.